Libnet.ro
UNICEF

20:30

2023 2023

Libnet Ro
4 dintre ostaticii rapiti de Hamas in octombrie 2023, eliberati de armata israeliana

4 dintre ostaticii rapiti de Hamas in octombrie 2023, eliberati de armata israeliana

Armata israeliana a eliberat 4 dintre ostaticii rapiti de Hamas in octombrie 2023. Operatiunea a avut loc recent in localitatea Nuzirat din Gaza si a implicat unitati de comandouri IDF, serviciile interne si politia israeliana. Cei patru tineri, rapiti in timpul unei petreceri Hanuba pe 7 octombrie, sunt acum la spital unde primesc ingrijiri medicale. Noa Argamani 25), Almog Meir Jan 21), Andrey Kozlov 27), and Shlomi Ziv 40) were rescued in a special operation by the IDF, ISA and Israel Police from 2 separate locations in the heart of Nuseirat after being kidnapped by Hamas from the Nova music festival.

Cateva cuvinte in amintirea lui Mircea Carp

La data de 23 ianuarie 2023, publicam pe site-ul contributors. ro urmatorul text prilejuit de faptul ca Mircea Carp, unul dintre cei mai vechi si mai cunoscuti redactori ai Europei libere in limba romana implinea 100 de ani. L-am recitit azi-noapte, dupa ce am aflat ca aseara, la ora 20:20, dl. Carp a trecut la cele vesnice.

Tara europeana careia i se micsoreaza suprafata in fiecare zi. Motivul diminuarii, inca necunoscut

Suprafata Bulgariei s-a micsorat, in ultimii doi ani, arata datele oficiale publicate de Institutul National de Statistica. Bulgaria se micsoreaza in 2022, suprafata Bulgariei era de 110. 996,84 de kilometri patratu, iar in decembrie 2023 a ajuns la 110. 996,76 kilometri patrati, conform stirileprotv.

Masurile PSD produc efecte clare: consumul si investitiile sunt motoarele economiei in acest an

Datele publicate de Institutul National de Statistica INS) arata ca investitiile publice fara precedent, asumate de Guvernul Marcel Ciolacu, si cresterea consumului populatiei, prin masurile PSD de sustinere a puterii de cumparare a romanilor, au un efect direct al avansului economiei. in primul trimestru al anului, investitiile au crescut in volum cu 6,6%, contribuind cu +1,3% la cresterea PIB, in timp ce cheltuielile pentru consum s-au majorat cu 3,3%, contribuind cu +2,2% la cresterea PIB. in ansamblu, potrivit INS, Produsul Intern Brut date ajustate sezonier estimat pentru trimestrul I 2024 a fost de 416,318 miliarde lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 0,4% fata de trimestrul IV 2023 si cu 1,8% fata de trimestrul I 2023.

Pedeapsa dura pentru un barbat care suna, la intamplare, minore din toata tara, le hartuia sexual si le santaja intr-o luna, a sunat si trimis mesaje de 1.833 de ori unei fetite de 10 ani

Judecatoria Timisoara a decis sa il condamne pe un inculpat la o pedeapsa drastica, cu executare, dupa ce a sunat la telefon mai multe minore pe care le-a hartuit sexual si santajat , in perioada noiembrie 2021 octombrie 2023. Pedeapsa dura pentru un barbat care hartuia minore din toata tara la telefon .

Metoda prin care doi romani au incercat sa jefuiasca un cuplu de batrani, in Italia. Acestia au fost arestati de politie

Doi romani au incercat sa jefuiasca doi batrani folosindu-se de identitati false de politisti, in Italia. Politia a inceput sa-i caute pe acestia, dupa ce pe 30 mai 2023, cei doi barbati l-au abordat pe un turist pe Via Principe Amedeo, pretinzand ca sunt ofiteri de politie.

Economia Romaniei a avut o evolutie usor peste media europeana in primele trei luni ale acestui an

Produsul Intern Brut PIB) al zonei euro si Uniunii Europene a inregistrat un avans de 0,3%, in primul trimestru din 2024, comparativ cu trimestrul patru din 2023, arata datele publicate de Eurostat.

Profiturile-record in Romania ale marilor companii arata ca politicile economice ale PSD dezvolta mediului de afaceri

Politica Guvernului condus de Marcel Ciolacu de sustinere a mediului de afaceri a creat in 2023 dar si in prima parte a anului acesta, cadrul pentru cresteri-record ale cifrelor de afaceri si ale profiturilor pentru companiile straine prezente in Romania, dar mai ales pentru banci. Astfel ca masurile luate de Executiv, chiar si cele criticate .

reConstruct 2024 |Imobiliare.ro Finance: Bancile vor miza pe creditele cu dobanda fixa pentru a-si creste cota de piata

Piata creditelor imobiliare s-a relaxat foarte mult fata de anul trecut, iar volumul de credite a crescut semnificativ la inceput de 2024, doar in primul trimestru inregistrandu-se o crestere de 106% fata de inceputul lui 2023, iar creditele cu dobanda.

PMP: Radu Mihaiu este cel mai bun candidat pentru Sectorul 2. Declaratiile lui Marian Catalin Militaru nu reprezinta pozitia oficiala a partidului nostru

Radu Mihaiu, primarul in exercitiu, este cel mai bun candidat pentru Sectorul 2, au declarat reprezentantii PMP, care s-au delimitat de declaratiile si Marian Catalin Militaru si au amintit ca acesta a fost revocat de la presedintia PMP Sector 2 inca din ianuarie 2023. PMP: Marian Catalin Militaru nu reprezinta pozitia oficiala a partidului nostru .

INS a revizuit in jos, la 0,4%, cresterea economica din primul trimestru

Institutul National de Statistica INS) a revizuit in jos cresterea economica din primele trei luni ale acestui an, la 0,4%, de la 0,5% cat estima anterior, iar fata de acelasi trimestru din 2023, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 0,1% pe seria bruta si cu 1,8% pe seria ajustata sezonier, conform datelor provizorii publicate vineri de Institutul National de Statistica INS).

PNL a impus cresterea economica sanatoasa bazata pe investitii, nu pe consum

Prin politicile promovate la guvernare, PNL a reusit sa impuna o crestere economica bazata pe cresterea investitiilor, nu a consumului. Acest lucru s-a intamplat, in premiera dupa foarte multi ani, in guvernarea Nicolae Ciuca. Practic, la finele anului 2022, a fost pentru prima data in cei 35 de ani cand veniturile la bugetul de stat pe baza de investitii au reprezentat 2,8% in raport cu 2,2% venituri bazate pe consum. Aceasta evolutie a cresterii economice reprezinta o mare victorie a PNL pentru Romania si un pas important catre o economie puternica si sanatoasa. Cresterea sanatoasa a economiei este insotita de o serie de avantaje, care plaseaza economia Romaniei pe o traiectorie ascendenta a dezvoltarii: exporturi mai mari, incurajarea capitalului romanesc, resurse financiare solide pentru cresteri de venituri si masuri sociale, care sustin apoi, prin cresterea nivelului de trai si al educatiei, competitivitatea. Trebuie mentionat faptul ca politica axata pe investitii a fost aplicata si la nivelul administratiilor locale. in anul 2023, circa 52% din valoarea totala a contractelor cu fonduri europene erau implementate in judetele conduse de PNL. De asemenea, bugetele localitatilor conduse de liberali au fost si ele reorientate catre investitii. Primari si presedinti de CJ ai PNL, ani la rand, au construit propriile bugete pe dezvoltare si investitii. Aceste bugete au fost si de doua-trei ori mai mari decat la omologii lor de la alte partide. Toate acestea au determinat o dezvoltare accelerata a judetelor liberale. Potrivit calculelor Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, la nivelul anului 2024, primele opt judete dupa PIB pe cap de locuitor sunt conduse de presedinti de Consilii Judetene liberali. Eficienta in atragerea fondurilor europene face din PNL cel mai credibil partid in alegerile europene din 9 iunie. Echipa propusa de liberali pentru Parlamentul European este formata din lideri cu experienta, care s-au implicat activ in alocarea fondurilor europene pentru tara noastra.

Economia a crescut mai putin decat a fost anuntat initial. INS revizuieste in jos datele

Institutul National de Statistica INS) a revizuit in jos cresterea economica din primele trei luni ale acestui an, la 0,4%, de la 0,5% cat estima anterior, iar fata de acelasi trimestru din 2023, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 0,1%.

Crestem impreuna in UE despre cum s-au dus beneficiile dezvoltarii noastre in Europa in buzunarele romanilor

De Radu Oprea, senator PSD O teza care s-a vehiculat cu instistenta timp de ani de zile este aceea ca romanii sunt cei mai saraci cetateni din Uniunea Europeana, alaturi de bulgari. Ba mai mult, sunt unele voci radicale care sustin ca Romania nu are un beneficiu net de pe urma aderarii la Uniunea Europeana si ca romanii suporta mai degraba pierderi de pe urma acestui proces. Este necesar un efort minim de intelegere pentru a vedea dincolo de aceste manipulari. Romanii au astazi conditii de viata mai bune decat in urma cu 17 ani. Este un lucru larg cunoscut ca Romania a avut cea mai mare crestere economica agregata in perioada de dupa aderare dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene. Dar se pune des intrebarea: cresterea economica s-a reflectat si in buzunarele romanilor? Asa cum arata indicatorii statistici, guvernarile PSD au fost cele care s-au aplecat cel mai mult asupra conditiilor de trai ale romanilor. De pe urma politicilor economice implementate, avem o distributie mai) echitabila a veniturilor in economie. In anul 2023, de exemplu, veniturile romanilor cu o situatie vulnerabila au crescut cu 18-20% prin cresterea pensiilor, cresterea salariului minim, vouchere pentru plata facturilor la energie, cresterea alocatiilor sociale, vouchere de alimente etc), veniturile celor din clasa de mijloc in formare si clasa de mijloc consolidata au crescut cu 16-18%, iar veniturile a 8% din populatie 1,6 milioane persoane, clasa definita ca fiind bogata) s-au marit cu 12-14%. Aceasta inseamna ca majoritatea populatiei Romaniei a beneficiat de cresteri de venituri de 3 ori mai mari decat inflatia. Liftul social, adica trecerea intr-o categorie superioara de venit, a functionat, iar puterea de cumparare a crescut. Trebuie sa admitem un fapt: nu exista modele perfecte de societate si nici modele perfecte de dezvoltare economica, dar ceea ce a cunoscut Romania in aceasta perioada de dupa aderarea la Uniunea Europeana este un salt semnificativ. Societatea romaneasca a trecut prin transformari profunde in ultimii 17 ani. Sa nu uitam ca am pornit cu decalaje economice si sociale foarte mari fata de tarile din Vestul Europei si cu posibilitati limitate de a plati salarii si pensii la un nivel decent. Ceea ce ne-am propus si am si realizat in guvernarile din care am facut parte a fost sa oferim optiunea de a ramane in tara, sa cream un cadru de stabilitate si confort pentru toti. Or, asta insemna sa ne rupem de modelul economic care exploata forta de munca ieftina. Datele statistice ne arata ca in mare parte am reusit. Romania nu mai este o tara a muncii ieftine! Romanii isi pot permite astazi sa aleaga sa ramana in tara, chiar daca au dreptul de a munci oriunde in Uniunea Europeana. De la locuire, venituri pe gospodarie, posibilitatea de a achizitiona bunuri de folosinta indelungata, de a suporta mai usor cheltuieli curente, pana la resurse de economisire si posibilitatea de a contracta imprumuturi la banci pentru locuinte sau consum si a rambursa la timp ratele, toate acestea denota un standard de viata imbunatatit pentru cei care muncesc. in ultimii 10 ani, Romania, fata de toate tarile din regiune, a cunoscut un avans sustinut al veniturilor disponibile ale populatiei. Este adevarat ca nivelul de la care am plecat era foarte jos. Chiar daca se mentin inca decalaje fata de economiile avansate ale Uniunii Europene, acestea sunt in continua scadere. Un indicator relevant in acest sens este venitul median. Venitul median semnifica faptul ca jumatate dintre cetateni se situeaza deasupra acestui indicator de referinta, iar jumatate sub el. Astfel, masurat la paritatea puterii de cumparare1, venitul median anual net al populatiei a crescut in ultimii 10 ani de aproape 2 ori, iar de la data aderarii la Uniunea Europeana, acesta a crescut de 4 ori! Dupa cum se observa in Figura 1, venitul median in Romania s-a majorat mai accelerat decat in Bulgaria, Ungaria, Grecia sau Cehia. Astfel, venitul median net al romanilor s-a apropiat de mediana veniturilor la nivel european de la 26% in 2014, la peste 55% in 2023. Figura 1. Veniturile mediane pe locuitor anuale nete, exprimate la paritatea puterii de cumparare 1 Paritatea puterii de cumparare arata diferentele de preturi dintre tari si compara nivelul de trai din tarile respective intr-o unitate monetara comuna, referindu-se la numarul de unitati monetare necesare pentru a achizitiona acelasi volum de bunuri si servicii intr-un an in diferite tari. Sursa: elaborat de autor, cu datele Eurostat, 2024, tabela ilc_di03 Dar, ce este extrem de relevant legat de evolutia venitului median? Unul din factorii principali care au determinat acest salt a fost majorarea salariului minim pe economie. Acesta a crescut de aproape 3 ori, in 2023 fata de 2014, dupa cum se remarca in Figura 2. Salariul minim brut pe economie l-a depasit in aceiasi 10 ani pe cel din Ungaria, Cehia si Grecia. Din evolutia celor doi indicatori, rezulta ca majorarea salariului minim pe economie a ridicat mediana veniturilor, respectiv jumatatea populatiei aflata sub mediana veniturilor in 2014 dispune astazi de venituri considerabil mai mari, cu efecte pozitive asupra conditiilor de trai. Figura 2. Salariul minim pe economie lunar brut, exprimat la paritatea puterii de cumparare .

Ce se intampla daca ti-ai luat permisul de conducere pe masina automata, dar conduci una cu cutie de viteze manuala. Ce spune Codul Rutier, care sunt sanctiunile

Numarul romanilor care opteaza pentru a da examenul de conducere pe o masina cu cutie de viteze automata este in crestere, conform datelor oferite de Directia Generala Permise de Conducere si inmatriculari. De la 1. 428 de permise eliberate in 2019 pentru masini automate, numarul a crescut la 10. 170 in 2023, demonstrand o schimbare clara in .

China, India si SUA - cei mai mari extractori de materii prime interne

China a fost cel mai mare extractor de materii prime interne din lume in 2023, conform datelor Programului Natiunilor Unite pentru Mediu UNEP), preluate de Statista. Tara asiatica a extras un total de 34,2 miliarde de tone de materii prime, respectiv biomasa, combustibili fosili, minereuri metalice si minerale nemetalice.

China, India and the USA - the largest extractors of domestic raw materials

China was the largest extractor of domestic raw materials in the world in 2023, according to data from the United Nations Environment Program UNEP), taken by Statista.

Occidentul nu tine pasul cu Rusia in privinta livrarii de armament pe frontul din Ucraina

Rusia produce 3 milioane de obuze anual, adica triplul capacitatii de productie anuala a tuturor tarilor membre NATO si UE *Rusia si-a crescut la 6% din PIB cheltuielile militare pentru 2024, comparativ cu 3,9% din PIB in 2023 *102 miliarde euro - valoarea sprijinului militar acordat Ucrainei pana la finalul lunii aprilie 2024.

The West is not keeping pace with Russia in terms of supplying weapons to the Ukrainian front

Russia produces 3 million shells annually, which is three times the annual production capacity of all NATO and EU member countries *Russia has increased its military spending to 6% of GDP by 2024, compared to 3. 9% of GDP in 2023 *102 billion euros - the amount of military support given to Ukraine until the end of April 2024.

Paginile de Facebook ale prorusilor Ilan Sor, Evghenia Gutul, Marina Tauber si Alexei Lungu, blocate. Precizarile SIS de la Chisinau

Paginile de Facebook ale prorusului fugar Ilan Sor si a apropiatilor sai, precum Evghenia Gutul, Marina Tauber si Alexei Lungu sunt blocate, iar reprezentantii SIS precizeaza ca au sesizat in 2023 reprezentantii Meta.

actualitate, 20:30

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,486 seconds )