Libnet.ro
UNICEF

23:15

Lovinescu Virgil

Libnet Ro
Virgil Scripcariu. Un monument pentru memoria noastra

Virgil Scripcariu. Un monument pentru memoria noastra

Duminica 17 decembrie 2023, la ora 12. 30, a avut loc in Cotroceni, in piata care se deschide la intalnirea dintre strazile Dr. Herescu, Dr. Draghiescu si Dr. Romniceanu, in prezenta a sute de persoane, inaugurarea ansamblului sculptural al lui Virgil Scripcariu dedicat Monicai Lovinescu si lui Virgil Ierunca. Am pus laolalta in acest dosar al inaugurarii doua luari de cuvant una a doamnei Ioana Beldiman, istoric de arta, si cealalta a mea , precum si trei texte deja publicate dedicate comentarii monumentului. Ele apartin doamnei Aurelia Mocanau critic de arta), doamnei Tatiana Niculescu si domnului Andrei Plesu. Le multumesc tuturor.

Tudor Chirila explica reactia de la inaugurarea monumentului dedicat Monicai Lovinescu si Virgil Ierunca: Poate ca urletul meu a stricat o ceremonie

Cantaretul Tudor Chirila a explicat intr-o postare pe Facebook reactia pe care a avut-o la adresa ministrului Culturii, Raluca Turcan, la ceremonia de inaugurare a monumentului dedicat Monicai Lovinescu si lui Virgil Ierunca. Poate ca urletul meu revoltat a stricat o ceremonie, doar oare nu asta am invatat de la Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, sa nu renuntam si sa nu tacem?, a scris Tudor Chirila.

Tudor Chirila, furios si revoltat la inaugurarea monumentului dedicat Monicai Lovinescu si Virgil Ierunca: Poate ca urletul meu a stricat o ceremonie

Artistul Tudor Chirila spune ca a avut o reactie care poate fi considerata nepotrivita, la ceremonia de inaugurare a monumentului dedicat Monicai Lovinescu si lui Virgil Ierunca, revolta sa fiind provocata de prezenta ministrului Culturii, Raluca Turcan: Poate ca urletul meu revoltat a stricat o ceremonie, doar oare nu asta am invatat de la Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, sa nu renuntam si sa nu tacem?.

Atmosfera tensionata la inaugurarea monumentului dedicat Monicai Lovinescu. Ce a facut Tudor Chirila

Participantii la inaugurarea monumentului dedicat Monicai Lovinescu si lui Virgil Ierunca au avut parte de un moment tensionat, dupa ce Tudor Chirila a inceput sa vina cu reprosuri la adresa Ralucai Turcan, ministra Culturii, care a avut un discurs in cadrul evenimentului.

19 noiembrie 2023 punctul culminant al Centenarului Monica Lovinescu

Ziua de 19 noiembrie, care va debuta cu ceremonia de dezvelire a ansamblului sculptural LovinescuIerunca, opera a sculptorului Virgil Scripcariu. Ceremonia va avea loc in Cotroceni, la intersectia dintre strazile dr. Grigore Romniceanu si dr. Petre Herescu, la ora 12.

Mihai Sora, unul dintre cei mai activi intelectuali romani Un moralist de clasa lui Camus, Steinhardt, Monica Lovinescu

Mihai Sora, asa cum l-au cunoscut si admirat prietenii, a fost un spirit nobil si model vivace. A facut parte din promotia moralistilor de renume printre care s-au numarat Albert Camus, N. Steinhardt, Jan Pato269;ka, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Matei Calinescu, si a luptat pentru deschidere intelectuala. Filosoful a fost unul dintre intemeietorii Grupului pentru Dialog Social GDS), iar lui i se datoreaza colectia celebra Biblioteca pentru toti . A fost unul dintre cei mai activi intelectuali, atat in mediul online cat si in strada, participand la protestele de la inceputul anului 2017, fata de ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor penale, celebra OUG 13.

Doua zone importante din Capitala isi vor schimba denumirea. Ce nume vor purta Bulevardul Primaverii si Strada Herastrau

Un nou proiect va fi dezbatut in sedinta de joi de catre consilierii generali ai Capitalei. Proiectul presupune faptul ca denumirea Bulevardului Primaverii urmeaza sa fie schimbata in Bulevardul Monica Lovinescu, iar strada Herastrau va fi redenumita Virgil Ierunca. Proiectul pesupune schimbarea denumirii Bulevardului Primaverii si a strazii Herastrau .

Se schimba numele Bulevardului Primaverii din Bucuresti si al strazii Herastrau - Ce denumiri vor purta celebrele zone din Capitala

Consilierii generali ai Capitalei vor dezbate in sedinta de joi un proiect de hotarare conform caruia denumirea Bulevardului Primaverii urmeaza sa fie schimbata in Bulevardul Monica Lovinescu, iar strada Herastrau va fi redenumita Virgil Ierunca.

Imposibila despartire

Nu stim niciodata daca nu ne vedem pentru ultima oara. La fiecare despartire lucreaza astfel credinta intr-o revedere mai inalta. Ernst Junger vorbeste asa in plin razboi mondial, cand rata de probabilitate a despartirilor definitive era maxima. Asa am crezut si eu cand, in 1984, la capatul a doi ani de bursa Humboldt petrecuti in Germania, m-am dus la Paris ca sa ma despart de Monica Lovinescu si de Virgil Ierunca.

Capsa Baraganului din perioada interbelica. Mircea Eliade, despre vizita in targul obscur de pe malul Borcei: in provincie cartile se citesc pana la capat

O pleiada de personalitati marcante ale Romaniei: Mircea Eliade, Mihail Sadoveanu, Victor Eftimiu, Ionel Teodoreanu, Virgil Carianopol, Constantin Argetoianu, Panait Istrati, Gala Galaction, Tudor Arghezi, Serban Cioculescu, Eugen Lovinescu, Pamfil Seicaru, Cezar Petrescu, Ion Minulescu si Octavian Goga au vizitat Calarasiul in perioada interbelica.

365 de eroi ai Romaniei. Lovinescu si Iernuca, vocile libertatii

Numele Monicai Lovinescu si al lui Virgil Ierunca suna si acum intr-un fel aparte in urechile a milioane de romani. Lipiti cu capul de radio, incercand sa regleze aparatul astfel incat sa fenteze bruiajul continuu,.

Istoriile lui Alex. Stefanescu: Un dar primit de Liviu Ciulei

Dupa 1989, in redactia revistei Romania literara, au inceput sa vina in vizita scriitori, artisti, oameni cultura romani aflati pana atunci in strainatate: Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Matei Calinescu, Matei Visniec, Gabriela Melinescu, Bujor Nedelcovici s. a. Printre ei marele actor, regizor si scenograf Liviu Ciulei.

Prolegomene la o etica a onoarei: Albert Camus, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca

Atunci cand suntem agresati de atatea stiri deprimante, atunci cand ajungem la disperare vazand cum nimicnicia morala prospera, atunci cand nihilismul renaste sub ochii nostri dar a murit el oare vreodata in toti acesti ani dominati de naluciri ideologice?), atunci cand hienele, lichelele, canaliile si delatorii, imbatati de ura, predica furibund de la pseudo-amvonul Cetatii, batjocorind si spurcand tot ceea ce a mai ramas de batjocorit si de spurcat, ei bine atunci il recitim, trebuie sa-l recitim pe Albert Camus. Cand se vorbeste despre tradarea intelectualilor, se uita adeseori ca au existat intelectuali care nu au tradat. Cand ni se spune ca totul este o apa si-un pamant, adica noroi, sa ni se permita sa-i recitim pe Monica Lovinescu si pe Virgil Ierunca. Sa-i evocam si sa-i invocam in favoarea unei etici a onoarei.

Etica revoltei si a rezistentei: Albert Camus, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca

Cand se vorbeste despre 65506;tradarea intelectualilor65506;, se uita adeseori ca au existat intelectuali care nu au tradat. In urma cucinci decenii, la 4 ianuarie 1960, inceta din viata, intr-un tragic si absurd accident de automobil,Albert Camus. Imi revine in memorie o fraza a autorului Omului revoltat, de fapt un principiu director menit sa avertizeze impotriva radicalismelor utopice: Nici unul dintre relele pe care totalitarismul pretinde ca le remediaza nu este mai rau decat totalitarismul insusi.

De ce conteaza Monica Lovinescu: Sa poti respira in anotimpul dispretului

Obsesia si frica Securitatii a fost mereu aparitia unor nuclee intelectuale autonome. Tocmai de aceea s-a recurs la toate metodele delatiunea, coruptia, santajul) pentru a mentine lumea culturala sub o cit mai stricta supraveghere. S-au nascocit metode insidioase de cooptare, inregimentare, strivire a sirei spinarii. Nationalismul de parada si pretinsul antisovietism in fapt, un stalinism pe cit de obscurantist, pe atit de anacronic) au fost folosite ca rationalizari ale atitor prabusiri etice Virgil Ierunca observa cu socata tristete convertirea unei Zoe Busulenga la tezele primitive ale tartorului stalinist Leonte Rautu).

Vitrina cu amintiri literare

La libraria Humanitas de la Cismigiu se va instala o vitrina a nostalgiei culturale. Va fi una dintre opririle de pe traseul Noptii Muzeelor si va contine obiecte, scrisori si caiete de insemnari care au apartinut lui Constantin Noica, lui Alexandru Dragomir, lui Martin Heidegger, lui Mircea Eliade, Monicai Lovinescu sau lui Virgil Ierunca si fragmente de manuscris ale lui Emil Cioran, Lucian Boia, Ioana Parvulescu, Andrei Plesu, Mircea Cartarescu, Dan C. Mihailescu, Horia-Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu.

Sase ani de la moartea Monicai Lovinescu. Mama ei a murit in inchisoare ca sa-si salveze fiica exilata in timpul comunismului

Sambata, 20 aprilie, se implinesc sase de ani de la moartea Monicai Lovinescu 1923-2008). Fiica criticului literar Eugen Lovinescu si a profesoarei Ecaterina Balacioiu, Monica Lovinescu a fost ziarista, critic literar si cunoscuta realizatoare de radio. Casatorita cu Virgil Ierunca, a plecat la Paris in septembrie 1947, iar in primele zile ale lui 1948 a cerut azil politic. Mama sa a murit in inchisoare, fara sa-si mai revada fiica vreodata.

Masluiri penibile: Ultimul autocrat al Europei

Cine crede ca practicile Securitatii au disparut se inseala. Imi amintesc perfect acele fitiuici, aparute cu sprijinul DIE, CIE etc, in care se publicau cele mai abjecte calomnii, mereu sub pseudonim, impotriva vocilor exilului democratic romanesc. In dosarul meu de securitate am gasit dovezile concrete ale implicarii directe a ofiterilor din tara la construirea unor asemenea actiuni de calomniere. Se urmarea delegitimarea criticilor regimului totalitar de la Bucuresti. Tintele au fost, de-a lungul anilor, Noel Bernard, Vlad Georgescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Emil Georgescu, Paul Goma, Dorin Tudoran, Gh. Calciu, N. Munteanu, Ion Ratiu. Pe atunci, asemenea mizerii erau concertate cu infamiile din Saptamana barbista si Luceafarul protocronist.

actualitate, 23:15

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2235 seconds )