Libnet.ro
UNICEF

06:00

Vigoare 2022

Libnet Ro
Cand nu ai nevoie de autorizatie de constructie. Detaliul din lege care te scapa de o mare cheltuiala

Cand nu ai nevoie de autorizatie de constructie. Detaliul din lege care te scapa de o mare cheltuiala

Cand nu ai nevoie de autorizatie de constructie? Un detaliu din lege te scapa de o cheltuiala majora. Legea privind autorizarea executarii lucrarilor de constructie a fost publicata in noiembrie 2022, insa intrarea acesteia in vigoare a fost incetinita de formularea unei obiectii de neconstitutionalitate la CCR, care a fost respinsa in 22 februarie 2023.

Cate microintreprinderi erau in 2023 Nu se stie cate mai raman in 2024: lege neclara privind gradele de rudenie luate in considerare

Numarul firmelor care au regimul microintreprinderilor s-a redus mult in 2023, in urma intrarii in vigoare a prevederilor din Ordonanta 162022. Conform datelor ANAF, daca in 2022 erau 912. 875, in 2023 numarul a scazut la 495.

Noutati legislative despre cladirile cu risc seismic

Asa cum am aratat intr-un articol anterior, la data de 14 iulie 2022, in Monitorul Oficial a fost publicata Legea nr. 2122022 privind unele masuri pentru reducerea riscului seismic al cladirilor ,,Legea). intrucat in forma sa initiala Legea a generat o serie de probleme in practica, de-a lungul timpului au existat mai multe discutii cu privire la modificarea acesteia. De la data intrarii sale in vigoare, respectiv 29 iulie 2022, Legea nr. 2122022 a suferit doua modificari importante, prima fiind prin OG 62023 iar cea de-a doua prin Legea nr. Astfel, in cadrul prezentului articol urmeaza sa prezentam succint principalele modificari aduse Legii nr.

George-Gabriel Bologan a fost numit in functia de consilier prezidential

Fostul ambasador al Romaniei in Spania George-Gabriel Bologan devine consilier prezidential. Presedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de numire, iar decizia urmeaza sa intre in vigoare marti. George-Gabriel Bologan era din 2022 ambasador in Spania si a mai fost ambasador al Romaniei in Italia, in 2016. Decizia noii numiri vine dupa ce, la 30 .

Zile libere pentru tati 2024. Ce trebuie sa stii

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11726 august 2022, publicata in Monitorul Oficial nr. 84529 august 2022, a adus modificari semnificative Legii concediului paternal, intrand in vigoare si extinzand durata concediului paternal la 10 zile lucratoare. Iata tot ce trebuie sa stii despre zile libere pentru tati 2024. Concediu pentru tati Tatal care este si .

Cum se vor calula pensiile si care este sursa banilor pentru cresterea acestora, in 2024? Florin Spataru (PSD): Nu e cazul sa marim in continuare taxele si impozitele pentru mediul privat si pentru populatie (VIDEO)

Florin Spataru PSD) a avut o interventie in emisiunea Politica Zilei, moderata de Ioana Constantin, pe B1 TV, unde a vorbit despre cum va fi aplicata legea pensiilor si care e sursa banilor pentru majorarea pensiilor care va avea loc anul viitor. Avem o lege care a fost aprobata in Guvernul Romaniei si care urmeaza sa fie votata in Parlament, care va duce la eliminarea inechitatilor din sistemul public de pensii, vorbim de pensiile contributive,si care din rationamente tehnice ar putea fi aplicat incepand cu data de 1 septembrie 2024 pentru ca dupa aprobarea acestei legi, platforma, aplicatiile pe care Casa Nationala de Pensii le are trebuie modificate corespunzator, trebuie facute simulari, calcule in asa fel incat sa putem sa avem la 1 septembrie toate pensiile recalculate. Avem o lege in vigoare care spune ca in fiecare an pensiile vor trebui indexate cu rata inflatiei. Rata inflatiei din 2022 este de 13,8%, deci incepand cu 1 ianuarie vom avea pensiile majorate cu 13,8%, vorbim de pensiile contributive, urmand ca ulterior fiecare in functie de calculul care va rezulta din noua formula de calcul pensiile contributive incepand cu data de 1 septembrie vor creste variat in functie de data la care fiecare persoana a iesit la pensie si noile conditii de calcul.

Se schimba actele romanilor, certificatul de nastere, de casatorie si deces. Cand intra in vigoare modificarile, despre ce este vorba

In teorie, legislatie referitoare la noile acte de stare civila a suferit modificari importante in vara lui 2022, iar schimbarile adoptate atunci ar fi trebuit sa intre in vigoare incepand.

Organizatiile din domeniul serviciilor financiare incep sa inregistreze progrese in implementarea noului regulament UE privind rezilienta operationala digitala, DORA

Organizatiile active in industria serviciilor financiare incep sa inregistreze progrese semnificative in implementarea modificarilor menite sa asigure conformarea cu noul regulament UE Legea privind rezilienta operationala digitala Digital Operational Resilience Act - DORA), in contextul in care o treime dintre acestea 29%) au inceput sa se pregateasca inca din 2022 si, dintre acestea, 29% au finalizat deja, pana in februarie 2023, 75% din pasii de implementare planificati, conform celei mai recente editii a studiului Deloitte despre DORA. Intrata in vigoare in 2023, DORA este cea mai importanta initiativa de reglementare a UE privind rezilienta operationala si securitatea cibernetica in sectorul serviciilor financiare si impune organizatiilor sa implementeze modificari specifice in termen de 24 de luni de la adoptarea sa.

EXCLUSIV Ce autorizatii a dat Primaria Sectorului 2 pe PUZ-ul aprobat de administratia Firea, care da liber la betonarea a zeci de hectare de spatiu verde

Primaria Sectorului 2, condusa de primarul Radu Mihaiu, a dat 87 de autorizatii de construire pe Planul Urbanistic Zonal PUZ) Sector 2, aprobat de administratia Firea in 2020, potrivit informatiilor comunicate de institutie la solicitarea HotNews. ro. Autorizatiile au fost date in perioada in care PUZ-ul era in vigoare, desi pe rol se aflau mai multe procese pentru anularea documentatiei de urbanism. Printre proiectele imobiliare aprobate se numara mai multe blocuri intre case, pe spatiul verde, cateva turnuri si hipermarketuri. Primarul Nicusor Dan a atacat in instanta un lot de 34 autorizatii, emise pana in perioada septembrie-noiembrie 2022, iar pentru perioada noiembrie 2022-mai 2023 a facut plangere prealabila.

Europa isi reduce dependenta de petrolul rusesc: importurile au inregistrat o prabusire cu 90% din anul 2019 pana in 2022

Importurile totale de titei si produse petroliere din Rusia catre UE au scazut la 1,4 milioane de tone in martie 2023, potrivit Eurostat. Aceasta inseamna ca importurile au scazut cu 90% din 2019 pana in 2022, scrie presa elena. Trasand calea scaderilor, Eurostat subliniaza ca importurile de titei au scazut de la 12,4 milioane de tone in ianuarie 2022 inainte de inceperea razboiului de agresiune al Rusiei in Ucraina) la 3,7 milioane de tone in decembrie 2022 -70%), cand a intrat in vigoare embargoul. Importurile de titei au continuat sa scada la 1,17 Mt in martie 2023 -91%).

Care sunt romanii care vor avea salarii mai mari incepand cu 1 iunie 2023

Se pare ca de la 1 iunie 2023, salariile vor creste cu 10% pentru o anumita categorie de angajati romani. Conform unui proiect de ordonanta pus miercuri in dezbatere de Ministerul Muncii, pentru bugetarii din anexa VIII a Legii salarizarii unitare Administratie) salariile de baza ale personalului ce ocupa functii publice se stabilesc, de la 1 iunie, la nivelul salariilor de baza prevazute de aceasta lege pentru anul 2022. Modificari ale salariilor din administratia publica, de la 1 iunie Prin OUG nr. 1682022 s-a stabilit ca, incepand cu 1 ianuarie 2023, cuantumul brut al salariilor de bazasoldelor de functiesalariilor de functieindemnizatiilor de incadrare lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publicese majoreaza cu 10% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fara a se depasi valoarea nominala pentru anul 2022 stabilita potrivit anexelor la Legea-cadru nr. Ordonanta deroga, practic, de la prevederile Legii 153, care stabilesc ca incepand cu anul 2023, salariile de baza, soldele de functiesalariile de functie si indemnizatiile de incadrare ar fi trebuit sa se stabileasca prin inmultirea coeficientilor prevazuti in anexele nr. I-VIII din Legea 153 cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata in vigoare. Printr-un alt proiect de OUG, pus in dezbatere la Ministerul Muncii, se propune acum modificarea a insasi OUG 168, astfel incat pentru bugetarii din categoria anexa VIII) Administratie sa se aplice din 1 iunie 2023 nivelul salariilor de baza prevazute de Legea 153 pentru anul 2022, noteaza avocatnet. ro. Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. 2) din Legea-cadru nr. 1532017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 iunie 2023, salariile de baza ale personalului care ocupa functiile prevazute la Anexa nr. VIII Familia ocupationala de functii bugetare ADMINISTRATIE din Legea-cadru nr. 1532017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de baza prevazute de aceasta lege pentru anul 2022, prevede proiectul de OUG acum in dezbatere la minister. Avand in vedere faptul ca, Legea-cadru nr. 1532017 a fost elaborata astfel incat, incepand cu anul 2022 sa fie aplicata in integralitatea sa, precum si in contextul elaborarii unei noi legi a salarizarii personalului bugetar ca urmare a incadrarii in termenul prevazut in Planul National de Redresare si Rezilienta, apreciem ca acordarea nivelului salariilor de baza pentru personalul incadrat pe functiile prevazute in Anexa nr. VIII la nivelul valorii nominale prevazute in legea-cadru,implica un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra tintele fiscal-bugetare pentru anul 2023, ci va constitui un prim pas si o punte in sprijinul aplicarii noii legislatii care va reglementa salarizarea personalului platit din fonduri publice, iar noul cadru juridic va fi pus in aplicare in acelasi timp pentru toate categoriile profesionale, pentru a se evita aparitia unor noi dezechilibre in sistemul de salarizare din sectorul public, potrivit expunerii de motive a proiectului de ordonanta. Ca urmare a discutiilor purtate cu sindicatele din Educatie, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a pregatit un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care salariile pentru functiile comune din administratie, prevazute in Anexa VIII a Legii Salarizarii 1532017, se aduc la nivelul prevazut in grila aferenta anului 2022. Asa cum am mai spus, suntem deschisi la dialog, suntem dispusi sa luam masuri, acolo unde se poate, pe termen scurt, urmand a acorda Educatiei statut prioritar, atunci cand vom intocmi proiectul de modificare a legii salarizarii unitare, a scris ministrul muncii, Marius Budai, pe Facebook.

Marea Britanie va introduce restrictii in ceea ce priveste vizele pentru studenti De cand vor intra in vigoare regulile impuse de guvernul britanic

Guvernul britanic a anuntat marti, 23 mai, ca va introduce noi reguli privind vizele pentru studenti, printre care si limitarea stricta a reintregirii familiei, pentru reducerea imigratiei. Marea Britanie, imigratie record intre iunie 2021 si iunie 2022 Potrivit statisticilor oficiale publicate in luna noiembrie 2022, Marea Britanie a inregistrat o imigratie record de o jumatate de milion de persoane in perioada iunie 2021- iunie 2022. Urmatoarele cifre vor fi publicate saptamana aceasta, fiind asteptate cu nerabdare, intrucat guvernele conservatoare au promis ca in urma Brexitului imigratia va fi redusa.

Federatia Internationala de Pentatlon Modern a ridicat restrictiile pentru sportivii rusi

Federatia Internationala de Pentatlon Modern UIPM) a anuntat, joi, ca a votat ridicarea interdictiei de a participa la competitii care ii viza pe sportivii rusi si belarusi, masura in vigoare dupa invadarea Ucrainei, in februarie 2022.

Noi modificari in domeniul constructiilor, urbanismului si contenciosului administrativ

Legea nr. 1022023 prin care se introduc o noua serie de modificari in domeniul autorizarii lucrarilor de constructii, urbanismului si contenciosului administrativ Legea) a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 322 din 18 aprilie 2023. Desi a fost adoptata de Parlamentul Romaniei inca din noiembrie 2022, intrarea in vigoare a Legii a fost incetinita de formularea unei obiectii de neconstitutionalitate respinsa cu unanimitate de Curtea Constitutionala in 22 februarie 2023.

Obligativitatea de care majoritatea romanilor nu stiu Ce amenda poti primi daca nu respecti aceasta lege

Exista o obligatie de care foarte putini stiu si care poate aduce o amenda substantiala locatarilor din blocurile de apartamente. Obligatia se refera la igienizarea spatiilor din jurul blocului, ceea ce presupune faptul ca locatarii au obligativitatea de a curata imprejurimile proprietatilor. Locatarii au obligatia de a participa la igienizarea spatiilor din jurul blocului Legea este in vigoare inca din anul 2022. Locatarii care nu e ocupa de curatarea spatiului verde din jurul blocului se pot alege cu amenzi semnificative. Potrivit actului normativ, proprietarii si chiriasii care nu respecta legea se pot alege cu o amenda de 40 de lei. Noi nu putem face decat sa strangem de pe iarba sau din gradina resturile sau gunoaiele. Unii locatari nu pastreaza curatenia, isi arunca chistoacele de tigari pe geam, arunca hartii pe geam, toata treaba porneste de la civilizatia locatarului, a declarat Eugen Berceanu, presedintele unei asociatii de proprietari, scrie cancan. ro. Ce categorii de locatari fac exceptie de la aceasta lege Bineinteles, exista si exceptii. Proprietarii si chiriasii din zonele rezidentiale vor scapa de aceste obligatii. in aceste locuri, reprezentatii oficiali au apelat la ajutorul firmelor autorizate de curatenie. Evident ca platim pentru asta. Curatenia merge undeva pana la 80 de lei. Avem o echipa care se ocupa de asta, o firma separata si plata e mai mica, costurile sunt mai mici iarna, undeva pe la 10 lei si vara undeva pe la 20 de lei, a declarat Valentin Burdulea, reprezentant complex rezidential.

Care sunt avantajele raportarii profitului ca grup fiscal si de ce nu apeleaza companiile din Romania la aceasta metoda?

Ce arata practica la momentul actual, dupa mai bine de un an de la aparitia consolidarii fiscale in domeniul impozitului pe profit? Istoria pe aceasta speta este una relativ recenta in Romania, fiind o masura aplicabila de anul trecut, mai precis de la 1 ianuarie 2022. Practica acestor 15 luni care s-au scurs de la momentul intrarii in vigoare a legislatiei aferente arata ca masura nu este utilizata pe scara larga, desi facilitatea a fost indelung asteptata in Romania si aduce o serie de avantaje pentru grupurile de companii care aleg sa raporteze impozitul pe profit la nivel consolidat, in detrimentul raportarilor individuale.

Ministerul Finantelor propune inghetarea tarifelor RCA timp de 6 luni, la nivelul celor din martie 2022

Ministerul Finantelor, condus de Adrian Caciu PSD), a propus oficial, printr-un proiect de Hotarare de Guvern, plafonarea timp de sase luni a tarifelor RCA la nivelul din martie anul trecut. Noile tarife se vor aplica odata cu intrarea in vigoare a Hotararii, iar asiguratorii care nu o respecta risca amenzi intre 1. 000 lei si 50. 000 lei.

Deloitte: Ce implicatii are Rezilienta operationala digitala asupra companiilor

Actul de reglementare privind Rezilienta operationala digitala DORA) a fost publicat in Monitorul Oficial al Uniunii Europene la finalul anului 2022. Noua reglementare a intrat in vigoare la data de 16 ianuarie 2023. Complexitatea efectelor DORA asupra domeniului sigurantei cibernetice pentru organizatiile din sectorul financiar este comparabila cu ceea ce a insemnat GDPR pentru domeniul .

UE a adoptat DORA, un fel de GDPR al sigurantei cibernetice pentru organizatiile din sectorul financiar. Ce presupune noul cadru de reglementare pentru echipele de management?

La finalul anului 2022, actul de reglementare privind rezilienta operationala digitala DORA) a fost publicat in monitorul oficial al Uniunii Europene, intrand in vigoare incepand cu 16 ianuarie 2023. Complexitatea efectelor DORA asupra domeniului sigurantei cibernetice pentru organizatiile din sectorul financiar este comparabila cu ceea ce a insemnat GDPR pentru domeniul protectiei datelor personale. DORA creeaza primul cadru legislativ care armonizeaza masurile de securitate cibernetica si de risc pentru toate entitatile din sectorul financiar, nu doar pentru banci, la nivel european.

Cand vor primi romanii cu pensii mai mari de 4000 de lei banii retinuti de stat inapoi

S-a decis cand isi vor primi banii inapoi romanii care au pensii mai mari de 4. 000 de lei si au platit timp de un an contributia la sanatate de 10%. Oamenii isi vor primi banii inapoi in decurs de un an de zile. Pensionarii vor primi banii inapoi in decurs de un an Potrivit informatiilor existente, acest lucru va fi prevazut in actul care va fi adoptat de Guvern, dupa ce judecatorii CCR au stabilit ca retinerea contributiei de sanatate este neconstitutionala. Persoanele care au o pensie de 4500 de lei vor primi de la stat aproximativ 600 de leian, ceea ce inseamna 50 de lei pe luna. Fostii magistati ar putea primi de 30 de ori mai mult. Adica, 1. 600 de leiluna, ceea ce inseamna 19. 200 de leian, potrivit Antena3. Dupa ce decizia va aparea in Monitorul Oficial, pensiile vor fi reintregite pentru persoanele care au platit deja aceste contributii. Potrivit unei ordonante de urgenta adoptata in decembrie 2021 si care a intrat in vigoare din ianuarie 2022, toti pensionarii care au pensii mai mari de 4. 000 de lei au platit 10 % contributie la sanatate, adica dublu fata de toti ceilalti oameni. Decizia a fost luata in contextul pandemiei, pentru a sprijini sistemul de sanatate. in prezent, sunt 200. 000 de persoane cu pensie de peste 4. 000 de lei in Romania exista acum 200. 000 de pensionari care au peste 4. 000 de lei pensie. Mai exact, avem 108. 000 de persoane care au pensii intre 4. 000 si 5. 000 de lei si 91. 000 de persoane care castiga peste 5. 000 de lei. O veste trista apare pentru 1,8 milioane de romani nascuti dupa 1968. Ei vor fi puternic afectati la pensii. Problemele demografice ale Romaniei se vor acutiza in urmatorii 20-30 de ani, declinul sistemului de pensii urmand sa inceapa in anul 2030, cand o mare parte din decretei vor iesi la pensie. in prezent, numarul angajatilor cu carte de munca este putin mai mare decat cel al pensionarilor, ceea ce confera o oarecare stabilitate. Concret, numarul de salariati activi este la acest moment de 5,71 milioane persoane, potrivit datelor furnizate de catre Inspectia Muncii. Dintre acestia, 4,5 milioane de angajati sunt din mediul privat, iar 1,2 milioane lucreaza la stat.

actualitate, 06:00

ştirile zilei

 
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2094 seconds )