Amnistia fiscala, o continuare a facilitatilor din starea de urgenta. Cateva observatii
Intentia guvernului de a oferi facilitati fiscale in perioada imediat urmatoare incheierii starii de urgenta s-a cristalizat intr-un proiect de act normativ care a intrat in sedinta executivului de saptamana trecuta. La fel ca alte state europene si in acord cu directiile propuse de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare care sustin masurile de conformare voluntara, guvernul roman a optat pentru anularea unor debite fata de buget pentru a usura situatia operatorilor economici afectati de suspendarea activitatii pe starea de urgenta. insa de la principii la practica, exista de multe ori diferente, asa cum voi explica in continuare. Desi propunerea este de salutat pentru ca va asigura mai multe lichiditati operatorilor economici persoane juridice si persoane fizice, indiferent de forma de organizare, ea vizeaza acele entitati care au acumulat restante pana la data de 31 martie 2020. continuă pe Hotnews
• LEGISLATIE Amnistia fiscala, o continuare a facilitatilor din starea de urgenta
Intentia guvernului de a oferi facilitati fiscale in perioada imediat urmatoare incheierii starii de urgenta s-a cristalizat intr-un proiect de act normativ care a intrat in sedinta executivului de saptamana trecuta.
• VIDEO Cum se vor comporta romanii dupa 15 mai, cand vor fi ridicate restrictiile din starea de urgenta? Sociologul Gelu Duminica, la intalnirea online deladistanta: Dupa 15 mai, alegerea este a noastra. Sper sa realizam cat de misto e viata si cat de pr
Dupa 15 mai, cand Romania iese din starea de urgenta si vor fi ridicate o serie de restrictii, este alegerea noastra ce se va intampla. Avem de ales intre a ne castiga libertatea sau a ne duce la cimitir, asa cum spunea Klaus Iohannis, a afirmat sociologul Gelu Duminica, invitat la o intalnire realizata deladistanta. El crede ca dupa 15 mai, pe termen foarte scurt, foarte multi romani vor continua sa ramana responsabili. Referindu-se la reluarea slujbelor cu enoriasii la biserica, sociologul afirma ca pentru foarte multi Biserica este ancora, ca intr-o perioada de criza este nevoie de multe ancore si ca va depinde foarte mult de modul in care Biserica Ortodoxa va sti sa gestioneze situatia.
• PSD: Iohannis trebuie sa recunoasca esecul sau si al Guvernului Sau in a calcula corect calendarul iesirii din starea de urgenta
PSD considera ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa recunoasca esecul sau si al Guvernului Sau in a calcula corect calendarul iesirii din starea de urgenta si sa isi asumea consecintele. in opinia PSD, Iohannis si PNL au ajuns sa joace la loterie vietile romanilor, din prostie si cinism electoral.
• Cui foloseste amnistia fiscala data de autoritati?
Amnistia propusa de autoritati e buna de principiu, insa ajuta putin operatorii economici afectati de reducerea activitatii generata de pandemia generata de virusul SARS COV 2, scrie consultantul fiscal Adrian Benta. Potrivit comunicatelor de presa si articolelor de presa din ultimele zile, se va adopta o amnistie fiscala in sensul anularii dobanzilor si penalitatilor pentru obligatiile restante la data de 31 martie 2020, cu conditia platii debitului principal pana la data de 15 decembrie 2020. Pe cale de consecinta executarea silita nu va fi operabila pentru aceste datorii. Sa vedem insa in caz concret cine sunt operatorii economici ce au datorii scadente bugetare la 31 Martie 2020. Sunt cumva acei operatori economici ce au datorii la buget generate in perioada pandemiei, iar anterior nu au avut obligatii restante? Raspunsul este NU, explica acesta.
• Parlamentul dezbate, in regim de urgenta, masurile din starea de alerta
Senatul va dezbate astazi, in comisiile de specialitate si in plen, proiectul de lege initiat de Guvern, cu masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 in situatia de alerta, care va fi instituita dupa incetarea starii de urgenta.