Libnet.ro
UNICEF

00:06

Inflatia a urcat la 3,8% in luna mai. Energia, uleiul si serviciile de cosmetica s-au scumpit cel mai mult

Adevărul Adevărul,
Inflatia a urcat la 3,8% in luna mai. Energia, uleiul si serviciile de cosmetica s-au scumpit cel mai mult

Rata anuala a inflatiei a urcat la 3,8% in luna mai a acestui an, de la 3,2% in aprilie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,70%, marfurile alimentare cu 1,52%, iar serviciile cu 2,78%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica INS). continuă pe Adevărul

Inflatia s-a accelerat peste asteptari in luna mai

Indicele preturilor de consum a crescut peste asteptari in luna mai 2021, cu o rata anuala de 3,75%, dupa o crestere de 3,24% in luna precedenta, pe fondul unei cresteri lunare de 0,53%, dupa un avans de 0,45% in luna anterioara, conform datelor de la Institutul National de Statistica INS).

Preturile producatorilor industriali din China au crescut cu un ritm record in luna mai

Preturile producatorilor industriali din China, fabrica lumii, au crescut in luna mai cu cel mai rapid ritm din 2008, crestere adusa de avansul preturilor la materii prime. Pretul unor materii prime au atins totusi un top in luna mai, indicand o posibila perioada de respiro pentru producatori la nivel global. in China, producatorii par sa internalizeze costurile mai ridicate cu input-urile, nu sa le transmita consumatorilor in conditiile in care preturile de consum au inregistrat o scadere in luna mai.

Preturile de consum din SUA au crescut cu 5% in luna mai

Preturile de consum din Statele Unite au crescut in luna mai cu 5%, cel mai rapid ritm din ultimii 13 ani, in conditiile in care presiunile inflationiste continua sa se amplifice in economia americana, potrivit datelor publicate joi de Departamentul Muncii.

Inflatia a urcat puternic luna trecuta, ajungand la 3,8%. De vina sunt facturile la energia electrica, uleiul si combustibilii

Scumpirile din mai au luat un puternic avant, rata inflatiei urcand la 3,8%, potrivit anuntului facut vineri de INS. Fata de mai 2020, cele mai mari cresteri au fost cele ale energiei electrice aproape 17%) uleiului peste 13%) si combustibililor peste 11%). Fumatorii au simti si ei cresterea preturilor cu propriul viciu peste 7%) si mai adaugam la topul scumpirilor si pe cel al produselor de igiena personala- 5,8%. in Raportul privind inflatia din luna mai, BNR explica faptul ca in acest an putem sa ne asteptam ca rata inflatiei sa urce pana la finele anului la 4,1% urmand apoi sa scada la circa 3% pana in trimestrul I 2023.

BNR nu a mai cumparat titluri de stat de pe piata secundara in luna mai

Banca Nationala a Romaniei BNR) nu a mai cumparat titluri de stat in lei de pe piata secundara in luna mai, dupa achizitiile cumulate de 247,4 milioane de lei din lunile martie si aprilie, potrivit raportul statistic publicat de catre banca centrala. Achizitiile din lunile trecute au venit pe fondul costurilor de finantare pe termen lung mai mari cerute de finantatori in conditiile recalibrarii asteptarilor inflationiste si a celor privind dinamica economica, atat la nivel local cat si la nivel global, recalibrari care au provocat turbulente si majorari de dobanzi pe mai toate pietele de datorie suverana.

ştiri din Economie

ştiri de la Adevărul

actualitate, 00:06

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0.2124 seconds )