Libnet.ro
UNICEF

21:30

Mediului Inconjurator

Libnet Ro
Marea Neagra e la Viena

Marea Neagra e la Viena

Pentru Greenpeace, o asociatie cunoscuta international pentru diverse campanii, mai mult sau mai putin controversate, cum ar fi salvarea mediului inconjurator si nu doar, cu o vechime de peste 50 de ani, Marea Neagra s-a mutat la Viena. Simbolic vorbind, Greenpeace a confiscat astazi Marea Neagra si imaginea unui cunoscut lacas de cult vienez, a amenajat o butaforie in havuzul din fata Die Karlskirche, o biserica romano-catolica din capitala Austriei, dedicata Sfantului Carol Borromeo si care apartine Arhiepiscopiei Vienei.

P Afla care este masina anului 2024! Cauta modele asemanatoare in oferta Leasing Automobile!

Piata auto este in continua dezvoltare si in 2024 se va extinde cu modele noi, interesante, mai performante si adaptate la cerintele actuale. Acestea sunt orientate catre sustenabilitate si protejarea mediului inconjurator.

Cum sa te pregatesti cand mergi cu ATV-ul pentru prima data?

Cu un ATV poti avea parte de o aventura plina de adrenalina si putini sunt cei care rezista in fata unei astfel de provocari atunci cand sunt in vacanta in zone rurale pitoresti. O plimbare cu ATV-ul iti poate oferi o experienta unica, de care sa-ti amintesti mult timp, insa trebuie sa te pregatesti inainte de a pleca la drum. Desi pare la fel de usor ca mersul pe bicicleta, implica niste riscuri de care ar trebui sa tii cont. in afara de acest lucru, potrivit legii, exista si obligatii. Iata cum sa te pregatesti cand mergi cu ATV-ul pentru prima data: Ai nevoie de permis de conducere? Ai nevoie de permis pentru ATV daca acesta va fi condus pe drumurile publice. Chiar daca va fi folosit strict in scop de agrement, cu siguranta ca traseul va include chiar si in mica parte un drum public si, prin urmare, trebuie sa ai permis. in cazul in care ATV-ul are pana in 400 kg si pana la 20 de cai-putere, ai nevoie de un permis de categoria B1, insa daca depaseste 400 kg si 20 de cai-putere, este necesar un permis de categoria B, adica aceeasi categorie ca si pentru autoturisme, care se obtine la 18 ani. Dar se poate conduce si fara permis, pe proprietati private, pe campuri sau trasee speciale. Desi in acest caz nu este prevazuta o limita de varsta, este recomandat ca soferul sa aiba minimum 16 ani si abilitati necesare pentru a conduce un vehicul. Echipament de protectie Atunci cand mergi cu ATV-ul, corpul tau este complet expus mediului inconjurator, iar anvelopele pot antrena pietris care sa te loveasca. Daca accesezi un traseu accidentat, cu praf sau noroi, corpul tau este din nou expus. in plus, exista riscul de accident. Din toate aceste motive este extrem de important sa te asiguri ca ai un echipament de protectie adecvat inainte de a pleca la drum. Potrivit Codului Rutier, casca de protectie este obligatorie. in afara de acest accesoriu ar trebui sa mai ai ochelari pentru protectia ochilor, protectii pentru umeri, coate si genunchi, manusi si incaltaminte care sa-ti acopere gleznele. Alege un traseu simplu pentru prima experienta Un ATV este usor de condus, dar pe un traseu abrupt si dificil poate fi greu de controlat si pentru a te descurca bine, ai nevoie de ceva experienta. Cu toate ca este foarte tentant sa strabati dealuri, vai abrupte si paduri, pentru prima experienta este mai intelept sa optezi pentru un traseu usor, fara denivelari majore. Un ATV pentru incepatori Pentru prima plimbare cu ATV-ul este recomandat sa alegi un model mai simplu, care poate fi controlat usor. Vehiculele grele, cu motoare puternice sunt mai greu de stapanit de catre un incepator. Abia dupa cateva plimbari, cand intelegi bine ce implica condusul unui astfel de vehicul, poti trece la nivelul urmator.

Studiu: Peste trei sferturi dintre romani se gandesc sa isi instaleze panouri solare sau pompe de caldura

Eficienta energetica a locuintei a devenit o preocupare majora pentru multe gospodarii, 80% dintre romani afirmand ca au investit in proiecte de izolatie termica a casei, scopul fiind atat cel de a reduce consumul inutil de energie, economisind astfel bani, dar si pentru a contribui la protejarea mediului inconjurator.

Nicusor Dan anunta ca 3 milioane de lei este suma alocata anul acesta pentru sesiunea de finantari nerambursabile pentru desfasurarea unor activitati nonprofit de interes local

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, anunta ca 3 milioane de lei este suma alocata anul acesta pentru sesiunea de finantari nerambursabile pentru desfasurarea unor activitati nonprofit de interes local, pe diverse domenii de activitate, cum ar fi Protectia mediului inconjurator, Protectia animalelor, domeniul social, Educatie, Tineret si SportCultura.

Auchan: 1 milion de litri de ulei alimentar uzat a fost colectat de la clienti si transformat in biocombustibil

In cadrul programului de Colectare si Reciclare a Uleiului Alimentar Uzat, in magazinele Auchan, s-au colectat pana in prezent 1 milion de litri de ulei, evitandu-se astfel aruncarea necorespunzatoare a acestuia si poluarea mediului inconjurator.

De Ziua Internationala a Pamantului, Cristian Popescu Piedone cere tinerilor sa contribuie la salvarea Planetei

Ziua Pamantului este inca o modalitate prin care Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania si Initiativa Ecologista Europeana in parteneriat cu Universitatea Ecologica Bucuresti atrage atentia asupra riscurilor la care este supusa planeta, iar pentru asta an de an initiaza dezbateri de constientizare asupra importantei protejarii mediului inconjurator.

Sarantis Romania a colectat peste 300 de saci cu deseuri menajere in zona Mogosoaia, sub indumarea Lets Do It Romania

Intr-o lume in care schimbarile climatice si problemele de mediu sunt tot mai evidente, chiar si cele mai mici actiuni fac diferenta in protejarea mediului inconjurator. Astazi, ne bucuram sa va vorbim despre continuitatea parteneriatului dintre.

10 curiozitati despre Planeta Pamant pe care nu le stiai. Cele doua supercontinente care au existat acum cateva milioane de ani

Ziua Pamantului este o sarbatoare internationala care are loc in fiecare an pe data de 22 aprilie. Scopul acestei date este de a atrage atentia asupra problemelor de mediu si de a promova constientizarea si actiunea pentru protejarea si conservarea mediului inconjurator. A fost fondata in anul 1970 de catre senatorul american Gaylord Nelsonsi a .

Banca Transilvania continua si in acest an actiunile de impadurire: Peste 21.000 de puieti plantati si 430 de voluntari implicati

Schimbarile climatice si defrisarile excesive au un impact devastator asupra mediului, iar consecintele lor ne afecteaza multe aspecte ale vietii, inclusiv sanatatea. Astfel, actiunile de impadurire devin cruciale pentru protejarea mediului inconjurator. Prin efort colectiv, Banca Transilvania a continuat si anul acesta traditia actiunilor dedicate mediului inconjurator printr-o noua initiativa de plantare a copacilor.

Primar din Buzau, gasit vinovat de poluarea masiva a localitatii. A ajuns pe mana Politiei VIDEO

Au fost ample perchezitii in localitatea Cochirleanca Buzau), pentru ilegalitati in domeniul protectiei mediului inconjurator. Primarul in functie, Nicolae Stancu, este printre cei vizati de ancheta.

Casa din Romania a Regelui Charles se redeschide. Expozitie de exceptie a unui fotograf britanic, in sura de la Viscri

Sura reconvertita a proprietatii traditionale sasesti gazduieste, in premiera in Romania, expozitia The Darkness Within, Copsa Mica 1988 1995, o explorare tulburatoare a impactului pe care industrializarea fortata o are asupra omului si a mediului inconjurator.

Revolutia Silentioasa: Masinile electrice si viitorul mobilitatii durabile

Odata cu accentul tot mai mare pus pe protectia mediului inconjurator si reducerea dependentei de combustibili fosili, masinile electrice au devenit un punct focal al revolutiei in domeniul automobilistic. in acest articol, vom explora avantajele, provocarile si perspectivele masinilor electrice, care marcheaza un pas important catre o mobilitate mai sustenabila si prietenoasa cu mediul. Evolutia .

Mai multe state membre UE cer Bruxelles-ului sa relaxeze legea anti-defrisari

Un grup de aproximativ 20 de state membre UE au cerut astazi Bruxelles-ului sa relaxeze, si posibil sa suspende, legea UE anti-defrisari, sustinand ca aceasta ii va afecta pe fermieri, in ceea ce constituie cea mai recenta lovitura data agendei Europei in domeniul protectiei mediului inconjurator.

Trei luni de la lansarea Sistemului de Garantie-Returnare in Romania. Impact. Provocari. Rezultate

Intr-o Romanie tot mai preocupata de protejarea mediului inconjurator, Sistemul de Garantie-Returnare reprezinta un pas esentia in directia colectarii si reciclarii eficiente a ambalajelor de bauturi. Este un instrument meticulos, practic si transparent pentru semnalizarea adoptarii circularitatii economice si a unei profunde schimbari de comportament la nivelul societatii. La aproximativ trei luni de la implementarea acestui sistem, am efectuat o evaluare succinta a impactului, performantelor si provocarilor intampinate pana in prezent de Sistemul de Garantie-Returnare. Am analizat, in special, doi indicatori relevanti: evolutia volumului si a ratei de colectare a ambalajelor SGR si gradul de notorietate si adoptie a Sistemului, printre consumatori, comercianti si producatori. Scurta analiza a evolutiei colectarii ambalajelor prin SGR Conform datelor raportate, in primele trei luni de functionare a SGR producatorii de bauturi au pus pe piata peste 500 de milioane de ambalaje. Daca in luna decembrie au aparut aproximativ 45 de milioane de ambalaje SGR, in luna ianuarie numarul lor a crescut de patru ori, ajungand la putin sub 180 de milioane de ambalaje puse pe piata din Romania. Iar in februarie, numarul lor a fost de sapte ori mai mare decat in prima luna de functionare a SGR. in primele 3 luni ale Sistemului de Garantie-Returnare decembrie februarie) s-au recuperat aproximativ 23 de milioane de recipiente de plastic, sticla sau metal. Luna dupa luna, SGR a sarit de la 31. 000 de ambalaje returnate in decembrie 2023, la 2,2 milioane in ianuarie si la 21 milioane in februarie, de aproape 700 de ori mai mult decat in prima luna de functionare a SGR decembrie 2023). Practic, dupa trei luni am recuperat mai bine jumatate din ambalajele puse pe piata in decembrie. Conform declaratiilor facute de Ministrul Mediului, un ciclu de recuperare al unui ambalaj din piata este de minimum 4 luni. Dar punere pe piata nu inseamna si prezenta la raft. Multe din aceste produse inca sunt prezente in stocurile distribuitorilor sau comerciantilor, iar consumatorii inca nu au acces la intregul volum de ambalaje SGR puse pe piata. Perceptia consumatorilor si a comerciantilor asupra SGR Pe langa progresele evidente in ceea ce priveste colectarea si reciclarea ambalajelor, este important sa recunoastem si sa apreciem si gradul de implicare al populatiei, fara de care nu era posibila aceasta evolutie a SGR. in luna februarie, rata medie de returnare a ambalajelor prin SGR a ajuns peste 6%. Cea mai mare rata de returnare se inregistreaza la plastic 8,82% in februarie 2024 fata de 0,09% in decembrie 2023; Pana in acest moment, din cei 80. 000 de potentiali operatori economici, s-au inscris in SGR peste 70. 000 de participanti producatori si comercianti). Iar aproximativ 30. 000 de comercianti au semnat contractul cu RetuRO, ceea ce inseamna ca peste o treime dintre ei 37. 5%) pot organiza puncte de returnare in Sistemul de Garantie-Returnare. in plus, am demarat in luna februarie o ampla campanie de infomare door-to-door, prin care ne dorim sa ajungem la peste 50 de mii de comercianti din retailul mic si traditional pentru a-i asista in procesul de semnare a contractelor cu retuRO, pentru a le explica aplicat cum functioneaza Sistemul de Garantie-Returnare, cum sa semnalizeze produsele cu garantie la raft sau cum sa isi organizeze punctele de returnare. in ceea ce priveste perceptia consumatorilor asupra SGR, acestia sunt tot mai constienti de proiect si realizeaza ca ambalajele au valoare si sunt motivati sa returneze, fapt confirmat de cele peste 23 de milioane de ambalaje returnate in primele trei luni de functionare. Rata medie de colectare prin SGR a crescut de aproape 121 de ori in primele trei luni de la 0,05% la 6,07%), evidentiind dorinta si capacitatea populatiei de a contribui la protejarea mediului inconjurator. Aceasta este o dovada clara a faptului ca romanii incep sa constientizeze importanta reciclarii si sa actioneze in consecinta. Cu toate acestea, consumatorii isi doresc mai multe puncte de returnare si un proces mai fluid de recuperare a garantiei. in acelasi timp, comerciantii se confrunta cu provocari legate de implementarea SGR-ului, unii amanand adoptarea acestuia, in timp ce altii experimenteaza cu diferite proceduri de returnare pentru a gasi cea mai optima solutie. Important de precizat si ca Ministrul Mediului a recomandat comerciantilor ca atunci cand intampina probleme cu functionarea automatelor de colectare, sa permita consumatorilor sa returneze manual ambalajele SGR. Implementarea unui nou sistem, asa cum este cazul SGR, poate avea nevoie de timp pentru a fi inteles si adoptat de toata lumea. Este necesara rabdare si educatie continua pentru a incuraja si motiva oamenii sa se implice activ in procesul de returnare si reciclare a ambalajelor. Este important sa ne concentram pe evolutia pe termen lung si sa recunoastem ca schimbarile durabile necesita timp si efort. Prin educatie si constientizare constanta putem spera sa vedem o crestere a implicarii si a efectelor pozitive ale Sistemului. Evaluarea beneficiilor Sistemului de Garantie-Returnare SGR-ul nu este doar un instrument de colectare a ambalajelor, ci si o modalitate de a proteja mediul inconjurator si de a promova economia circulara. Cu un potential de a crea aproximativ 600 de locuri de munca verzi, unul dintre obiectivele SGR este acela de a oferi producatorilor de bauturi acces la materie prima reciclata, pentru a fi utilizata la realizarea de noi ambalaje. Este important de mentionat ca alte 14 state europene au implementat sisteme de garantie-returnare, iar studiile de caz arata ca in tarile in care a fost implementat, ratele de colectare au crescut pana la 90%, intr-un interval de 2, pana la 3 ani. in momentul lansarii Sistemului de Garantie-Returnare, Romania avea o rata de colectare separata a deseurilor de doar 13%, situandu-se pe unul dintre ultimele locuri in UE. Dupa 3 luni de zile, SGR a atins deja jumatate din aceasta rata de colectare nationala, pe partea de ambalaje de bauturi. RetuRO are in prezent doua centre de colectare functionale in judetele Cluj si Timis, iar in urmatoarele 3 luni urmeaza sa deschida altele in judetele Brasov, Ilfov, Dolj, Bacau si Prahova. Asa cum am anuntat inca de la momentul lansarii Sistemului, acestea vor fi deschise treptat, pe masura ce apar din ce in ce mai multe ambalaje SGR in piata. in acest moment, capacitatea de procesare a celor doua centre RetuRO, de la Bontida si Giarmata, este de aproape 1,4 miliarde de ambalaje. De aproape trei ori mai mult decat toate ambalajele SGR puse pe piata pana in acest moment. Provocarile primelor trei luni de SGR Reticenta implementarii SGR la unii comercianti, problemele tehnice de la automatele de colectare, procedurile de returnare a ambalajelor si recuperare a garantiei inca neuniforme pentru consumatori sunt unele dintre cele mai frecvente provocari intampinate in primele trei luni de functionare a Sistemului de Garantie-Returnare. RetuRO a luat act si de existenta unor proceduri judiciare indreptate impotriva prevederilor normative din H. nr. 10742021, in special din partea mai multor producatori de vinuri vizati de aceasta reglementare. Procesele in cauza sunt impotriva Guvernului Romaniei si urmaresc suspendarea si anularea reglementarii SGR, in contextul incercarii producatorilor de vinuri de a nu mai fi supusi cerintelor din cadrul acestui sistem. De asemenea, RetuRO a intreprins anumite demersuri judiciare si in legatura cu un numar extrem de redus de producatori, care au decis sa conteste in justitie valabilitatea unora dintre clauzele contractului de prestari-servicii incheiat cu administratorul SGR. RetuRO a obtinut deja castig de cauza in prima instanta intr-un proces initiat de un producator de ape minerale. Important de precizat si ca garantiile pe care producatorii le platesc pentru fiecare ambalaj pe care il pun pe piata si care au aceeasi valoare de 50 de bani, sunt imediat recuperate de acestia in momentul in care produsele sunt facturate si livrate catre distribuitori si comercianti, motiv pentru care nu exista niciun argument pentru ca ele sa fie incadrate ca pierderi de catre producatorii de bauturi. in final, Sistemul de Garantie-Returnare reprezinta un pas inainte in directia protejarii mediului inconjurator si a promovarii unei economii sustenabile in Romania. Cu toate provocarile si dificultatile intampinate, angajamentul fata de protejarea planetei noastre ramane o prioritate pentru toti cei implicati in acest proces.

Trei luni de la lansarea Sistemului de Garantie-Returnare in Romania. Impact. Provocari. Rezultate

Intr-o Romanie tot mai preocupata de protejarea mediului inconjurator, Sistemul de Garantie-Returnare reprezinta un pas esential in directia colectarii si reciclarii eficiente a ambalajelor de bauturi. Este un instrument meticulos, practic si transparent pentru semnalizarea adoptarii circularitatii economice si a unei profunde schimbari de comportament la nivelul societatii. La aproximativ trei luni de la implementarea acestui sistem, am efectuat o evaluare succinta a impactului, performantelor si provocarilor intampinate pana in prezent de Sistemul de Garantie-Returnare.

Trei luni de la lansarea Sistemului de Garantie-Returnare in Romania

Intr-o Romanie tot mai preocupata de protejarea mediului inconjurator, Sistemul de Garantie-Returnare reprezinta un pas esentia in directia colectarii si reciclarii eficiente a ambalajelor de bauturi.

Ce legatura este intre vreme si poluarea aerului

Calitatea aerului si conditiile meteorologice devin tot mai relevante in discutiile despre sanatatea umana si starea mediului inconjurator. Schimbarile climatice au un impact semnificativ asupra calitatii aerului, influentand dispersia poluantilor, nivelurile de poluare atmosferica, dar si calitatea vietii oamenilor. O analiza InfoClima arata cum este calitatea aerului influentata de vreme, de conditiile meteo si de pozitia geografica.

Masinile electrice, multe mai poluante decat ai crede. Emisiile pe care le emit tradeaza cat sunt de prietenoase cu mediul inconjurator de fapt

Un raport care a reaparut recent in discutii arunca o lumina noua asupra impactului vehiculelor electrice VE) asupra mediului, sugerand ca acestea pot fi mai poluante decat vehiculele pe benzina. Studiul dezvaluie ca franele si anvelopele masinilor electrice elibereaza de 1. 850 de ori mai multe particule fine comparativ cu tevile de esapament ale masinilor moderne, .

Inteligenta artificiala consuma tot mai multa apa si energie

Consumul de apa si energie devine o problema pe masura ce tehnologiile se dezvolta exploziv. Inteligenta artificiala AI) nu numai ca genereaza ingrijorari in ceea ce priveste locurile de munca si drepturile omului, dar risca sa aiba si un impact urias asupra mediului inconjurator.

actualitate, 21:30

ştirile zilei

 
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2156 seconds )