Profesiilor Liberale
• Uniunea Profesiilor Liberale va organiza Conferinta Ziua Profesiilor Liberale din Romania
Maine, 5 noiembrie 2024, Uniunea Profesiilor Liberale din Romania va organiza la Sala Panoramic a Hotelului Marshal Garden din Calea Dorobantilor nr. 50B, Sector 1, Bucuresti, cea de a XVII-a editie a Conferintei Ziua Profesiilor Liberale din Romania. Potrivit comunicatului primit la redactie, tema evenimentului din acest an se refera la: incurajarea tinerilor sa acceada in profesii liberale si isi propune sa evidentieze rolul si importanta deosebita a profesiilor liberale pentru societate in conditiile in care se constata atat pe plan intern, cat si la nivel European, o scadere a numarului tinerilor care aleg sa exercite o profesie liberala. Scopul Conferintei este acela de a constientiza acest fenomen si de a genera idei si opinii care sa stea la baza elaborarii unei strategii pe termen mediu si lung de convingere a tinerilor sa acceada in profesii liberale, contribuind astfel la realizarea binelui public. La eveniment vor participa reprezentanti ai asociatiilor de profesii liberale, ai unor autoritati publice centrale, institutii si organizatii relevante din Romania, precum si ai mediului academic si universitar. Lucrarile evenimentului vor incepe la ora 09:30 si se vor incheia la ora 13:30. UPLR este o organizatie neguvernamentala, apolitica, infiintata la data de 11 iunie 2001, in baza Ordonantei Guvernului nr. 262000 dobandind personalitate juridica prin inscrierea sa in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor tinut la Judecatorie. Uniunea Profesiilor Liberale din Romania este formata din 17 asociatii de profesii liberale si este deschisa aderarii tuturor organizatiilor profesionale, persoane juridice care indeplinesc conditiile prevazute in Statutul sau. UPLR reprezinta aproximativ 100. 000 membri ai organizatiilor profesionale. Uniunea Profesiilor Liberale din Romania este membru cu drepturi depline al Consiliului European al Profesiilor Liberale - CEPLIS si al Uniunii Mondiale a Profesiilor Liberale - UMPL. Asociatiile membre ale UPLR sunt: 1. Ordinul Arhitectilor din Romania; 2. Camera Auditorilor Financiari din Romania; 3. Uniunea Nationala a Barourilor din Romania; 4. Camera Consultantilor Fiscali; 5. Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania - ANEVAR; 6. Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti; 7. Colegiul Farmacistilor din Romania; 8. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania; 9. Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania; 10. Colegiul Medicilor Veterinari din Romania; 11. Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania; 12. Asociatia Consultantilor in Management din Romania; 13. Camera Nationala a Consilierilor in Proprietate Industriala din Romania; 14. Corpul Expertilor Tehnici din Romania - CETR; 15. Uniunea Geodezilor din Romania; 16. Colegiul Osteopatilor din Romania; 17. Asociatia Lichidatorilor si Administratorilor din Republica Moldova.
• Noile masuri fiscale aduc nemultumiri in randul a 10.000 de avocati
Baroul Bucuresti organ profesional care grupeaza si reprezinta interesele a peste10. 000 de avocati cu drept de exercitare a profesiei, constata cu regret, ca dupa 2 saptamanide dialog si mai multe memorii si puncte de vedere transmise de Uniunea Nationala aBarourilor din Romania si Uniunea Profesiilor Liberale din Romania, informatiile care vin dinzona guvernamentala confirma .
• De ce avocatii ameninta cu blocarea instantelor. Daniel Fenechiu, despre culisele unei initiative controversate, care risca sa transforme avocatul roman in oaie de muls pentru a carpi anumite probleme bugetare (VIDEO)
Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a explicat duminica, pentru B1 TV, de ce avocatii resping categoric un sistem CASS neplafonat pentru ei si pentru restul profesiilor liberale. Baroul Bucuresti, care reprezinta interesele a peste 10. 000 de avocati, a amenintat deja cu ample actiuni de protest si chiar o greva generala daca masura va intra in vigoare. Fenechiu a precizat ca pana joi toate celelalte 42 de barouri din Romania se vor solidariza si credem ca se vor ralia si celelalte profesii liberale.
• Avocatii din Baroul Bucuresti acuza Guvernul si ameninta cu greva generala. Mesajul lor, promovat de Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL
Baroul Bucuresti, care reprezinta interesele a peste 10. 000 de avocati, ameninta cu ample actiuni de protest si chiar o greva generala daca Guvernul PSD PNL va impune profesiilor liberale un sistem CASS neplafonat, ca masura de a mai aduna bani la bugetul tarii. Comunicatul Baroului a fost promovat pe Facebook inclusiv de Daniel Fenechiu, de profesie avocat, lider al senatorilor PNL, formatiune care face parte din Guvernul ce intentioneaza sa schimbe formula CASS.
• Pozitia Uniunii Profesiilor Liberale din Romania, cu privire la modificarea Codul Fiscal
Profesiile liberale privesc cu ingrijorare informatiile aparute in spatiul public cu privire la intentiile Guvernului de a modifica Codul Fiscal si isi exprima public opozitia fata de orice majorare de impozite, taxe sau contributii care le afecteaza , precum si fata de orice modificare a regimului deductibilitatilor.
• Pozitia Uniunii Profesiilor Liberale din Romania cu privire la modificarea Codului Fiscal
Profesiile liberale privesc cu ingrijorare informatiile aparute in spatiul public cu privire la intentiile Guvernului de a modifica Codul Fiscal si isi exprima public opozitia fata de orice majorare de impozite, taxe sau contributii care le afecteaza , precum si fata de orice modificare a regimului deductibilitatilor.
• Revolta fata de masurile fiscal-bugetare ale Guvernului
Pregatirea unor noi taxe si impozite, precum si posibilele demiteri din sectorul public au dus la reactii din partea unor sindicate, patronate si din zona reprezentantilor profesiilor liberale.
• Ministrul Justitiei: Rezonez cu ingrijorarile colegilor referitoare la tendinta de supraimpozitare a veniturilor din profesiile liberale
Ministrul Justitiei sustine ca ramane o sustinatoare a profesiilor liberale si va urmari cu atentie ceea ce i-au semnat cei din Baroul Brasov cu privire la tendinta de supraimpozitare a veniturilor din profesiile liberale.
• Noul Cod fiscal cosmarul profesiilor liberale
Au revenit parlamentarii nostri din vacanta, dar nu sunt semne ca s-ar fi apucat si de treaba, in conditiile in care populatia o duce tot mai greu. Si o s-o duca si mai rau, din cauza taxelor tot mai mari ce ni se pregatesc. Noul Cod fiscal mai poate fi inca schimbat in Parlament, inainte .
• Uniunea Profesiilor Liberale si Camera Consultantilor Fiscali, avertisment privind OUG de modificare a Codului Fiscal: Excluderea firmelor de consultanta din randul microintreprinderilor e discriminatorie
Uniunea Profesiilor Liberale din Romania si Camera Consultantilor Fiscali au trimis o scrisoare deschisa Guvernului, Camerei Deputatilor si Ministerului Finantelor prin care au atras atentia asupra excluderii firmelor de consultanta fiscala) din randul microintreprinderilor. Semnatarii scrisorii au constatat cu suprindere ca proiectul de Ordonanta de Urgenta propus de Guvern, prin care urmeaza sa fie modificat Codul Fiscal, prevede cel putin aparent eliminarea consultantului fiscal, singura profesie liberala reglementata, din randul beneficiarilor regimului fiscal al microintreprinderilor.
• Consultantii fiscali, Scrisoarea a doua catre autoritati: Este nefundamentata, nejustificata si inacceptabila extragerea consultantei fiscale din profesiile liberale reglementate
Intr-o scrisoare transmisa marti autoritatilor Guvern, Camera Deputatilor, Ministerului de Finante), Uniunea Profesiilor Liberale si Camera Consultantilor Fiscali avertizeaza asupra ciudateniilor dintr-un proiect de Ordonanta a Guvernului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor. Este a doua scrisoare deschisa, dupa ce in urma cu nicio saptamana consultantii trasesera un alt semnal de alarma cu privire la acelasi document.
• Noi taxe si impozite pentru romani: cum te afecteaza foamea bugetului de stat, de la tigari si jocuri de noroc la PFA-uri
Impozitarea cu 40% a castigurilor din jocurile de noroc este o schimbare a taxarii in zona profesiilor liberale si o limitare a domeniilor pentru IMM-uri. De asemenea, de la 1 iulie va creste.
• FLORIAN NEAGU, BNR: Sunt multe vulnerabilitati structurale in economie, care s-au consolidat in ultimul deceniu
Mihai Daraban, presedintele CCIR: Exportul tarii noastre este realizat de firmele cu capital strain din Romania * Florin Danescu, presedintele executiv al ARB: Consideram ca un eventual nou cod comercial ar trebui sa reuneasca toate legile speciale principale referitoare la comert * Gheorghe Ialomitianu, presedintele Uniunii Profesiilor Liberale: Se anunta ca este anul investitiilor, dar si investitiile se bazeaza pe importuri Sunt multe vulnerabilitati structurale in economia noastra care s-au consolidat, din pacate, in ultimul deceniu, a afirmat, ieri, Florian Neagu, director adjunct la directia de Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei BNR), in cadrul conferintei Utilitatea unui nou Cod comercial pentru Romania, organizata de Casa de avocatura Piperea and Asociatii.
• CONFERINTA UTILITATEA UNUI NOU COD COMERCIAL PENTRU ROMANIA Piperea: Un nou Cod comercial - necesar pentru asigurarea continuitatii activitatii economice
ACTUALIZARE - Cristina Rotaru, director INM: Este nevoie de o reglementare clara, concisa, pentru ca granita dintre comercial si penal este foarte subtire --- * ACTUALIZARE - Smaranda Angheni, profesor universitar: Avem nevoie de o definitie a comerciantului, de clarificarea actelor si faptelor de comert --- *ACTUALIZARE - Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor: Prin OUG aprobata de Guvern se creeaza o imoralitate, o ilegalitate sociala in cazul City Insurance --- *ACTUALIZARE - Stefan Deaconu, Presedinte, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR: Comertul este motorul economiei globale --- *ACTUALIZARE - Gheorghe Ialomitianu, Presedinte, Uniunea Profesiilor Liberale: 80% dintre IMM-uri nu au acces la credite --- *ACTUALIZARE - Florin Danescu, Presedinte Executiv Asociatia Romana a Bancilor ARB): Toate deciziile intr-o democratie si intr-o piata libera trebuie sa tina seama de partea economica --- * ACTUALIZARE - Gheorghe Piperea: Ar trebui sa avem si un Cod al insolventei, deoarece sunt foarte multe lacune in actuala reglementare --- * ACTUALIZARE- Florian Neagu, Director Adjunct, Directia de Stabilitate Financiara, Banca Nationala a Romaniei BNR): Sunt multe vulnerabilitati structurale in economia romaneasca care s-au consolidat, din pacate, in ultimul deceniu --- *ACTUALIZARE - Mihai Daraban, Presedinte Camera de Comert si Industrie a Romaniei CCIR): Avem nevoie de un nou cod comercial Relatiile comerciale din Romania au nevoie de un nou cod comercial, a spus Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei CCCIR) --- *ACTUALIZARE - Gheorghe Piperea: Codul Comercial trebuie sa readuca sentimentul de responsabilitate --- Punte de legatura intre comunitatea de afaceri si autoritatile centrale, Camera de Comert si Industrie a Romaniei CCIR) reitereaza necesitatea elaborarii si implementarii de politici publice si acte normative adaptate la realitatile comunitatii de afaceri. Asigurarea predictibilitatii, a transparentei, garantarea stimularii initiativei antreprenoriale si atragerea de investitii autohtone si straine sunt aspecte care vor conduce la dezvoltarea Romaniei si consolidarea pozitiei strategice a acesteia pe plan global, sustin reprezentantii CCIR.
• CONFERINTA CODUL COMERCIAL ROMAN - EDITIE NOUA SI NECESARA Piperea: Un nou Cod comercial - necesar pentru asigurarea continuitatii activitatii economice
ACTUALIZARE - Cristina Rotaru, director INM: Este nevoie de o reglementare clara, concisa, pentru ca granita dintre comercial si penal este foarte subtire --- * ACTUALIZARE - Smaranda Angheni, profesor universitar: Avem nevoie de o definitie a comerciantului, de clarificarea actelor si faptelor de comert --- *ACTUALIZARE - Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor: Prin OUG aprobata de Guvern se creeaza o imoralitate, o ilegalitate sociala in cazul City Insurance --- *ACTUALIZARE - Stefan Deaconu, Presedinte, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR: Comertul este motorul economiei globale --- *ACTUALIZARE - Gheorghe Ialomitianu, Presedinte, Uniunea Profesiilor Liberale: 80% dintre IMM-uri nu au acces la credite --- *ACTUALIZARE - Florin Danescu, Presedinte Executiv Asociatia Romana a Bancilor ARB): Toate deciziile intr-o democratie si intr-o piata libera trebuie sa tina seama de partea economica --- * ACTUALIZARE - Gheorghe Piperea: Ar trebui sa avem si un Cod al insolventei, deoarece sunt foarte multe lacune in actuala reglementare --- * ACTUALIZARE- Florian Neagu, Director Adjunct, Directia de Stabilitate Financiara, Banca Nationala a Romaniei BNR): Sunt multe vulnerabilitati structurale in economia romaneasca care s-au consolidat, din pacate, in ultimul deceniu --- *ACTUALIZARE - Mihai Daraban, Presedinte Camera de Comert si Industrie a Romaniei CCIR): Avem nevoie de un nou cod comercial Relatiile comerciale din Romania au nevoie de un nou cod comercial, a spus Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei CCCIR) --- *ACTUALIZARE - Gheorghe Piperea: Codul Comercial trebuie sa readuca sentimentul de responsabilitate --- Punte de legatura intre comunitatea de afaceri si autoritatile centrale, Camera de Comert si Industrie a Romaniei CCIR) reitereaza necesitatea elaborarii si implementarii de politici publice si acte normative adaptate la realitatile comunitatii de afaceri. Asigurarea predictibilitatii, a transparentei, garantarea stimularii initiativei antreprenoriale si atragerea de investitii autohtone si straine sunt aspecte care vor conduce la dezvoltarea Romaniei si consolidarea pozitiei strategice a acesteia pe plan global, sustin reprezentantii CCIR.
• VALUL IV VA FI UN VAL DE INSOLVENTE Dezbatere pe marginea legislatiei privind restructurarea si pericolul la care sunt expuse companiile
ACTUALIZARE - Daniela Zapodeanu, presedintele filialei Bihor a UNPIR: Identificarea si cuantificarea corecta a indicatorilor de avertizare timpurie, esentiale pentru stabilirea procedurii de redresare sau insolventa --- *ACTUALIZARE - Andreea Deli, avocat: Mecanismul de transpunere a directivei este foarte periculos pentru ca undeva, la nivel de legislatie, genereaza modele atipice --- *ACTUALIZARE - Augustin Fuerea, Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti: Dupa pandemie, 47% din europeni nu ar demara o afacere de teama esecului --- *ACTUALIZARE - Florin Motiu, pro-rector Universitatea de Vest Timisoara: Practicianul in insolventa ar trebui sa verifice rangul creantei, nu si valoarea acesteia --- *ACTUALIZARE - Lucian Sauleanu, prof. univ. , Facultatea de Drept a Universitatii din Craiova: in recuperarea creantelor fiscale, ANAF inverseaza un pic logica managementului societatii si prioritatile administratorului --- *ACTUALIZARE - Iulia Golgojan, avocat la Piperea and Asociatii: Desemnarea administratorului special, de catre actionarul majoritar, societate aflata la randul ei in insolventa, a dus la solutii contradictorii in instante --- *ACTUALIZARE - Gheorghe Piperea, presedinte IRDC: Proiectul propus de Ministerul Justitiei pentru implementarea directivei 102320129 va supraincarca cu zeci de mii sau sute de mii de dosare rolul instantelor --- *ACTUALIZARE - Sergiu Golub, pro-decan al Facultatii de Drept a Universitatii Babes - Bolyai, Cluj-Napoca: Deocamdata, in cazul unor profesii liberale, insolventa se intampla deja prin usa din spate sau prin alte metode --- *ACTUALIZARE - Radu Bufan, prof. univ. , Facultatea de Drept a Universitatii de Vest Timisoara: Posibilitatea negocierii accesoriilor creantelor bugetare trebuie reglementata strict prin lege --- *ACTUALIZARE - Gheorghe Ialomitianu, presedinte al Uniunii Profesiilor Liberale: Daca nu vin ajutoare de la bugetul de stat, multe firme vor intra in faliment --- *ACTUALIZARE - Gheorghe Piperea, presedinte IRDC: Daca ajutoarele de stat vor fi oprite brusc, va urma falimentul pentru IMM-uri --- Valul IV va fi un val de insolvente, afirma avocatul Gheorghe Piperea, care organizeaza, la Brasov, o conferinta hibrid sub acelasi nume, in perioada 1-2 iulie.
• De unde taiem? De la cultura!
Domeniul Cultura pierde 63 de milioane de lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanta de urgenta a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020. in plina pandemie, Guvernul Orban amplifica, prin aceasta masura, ceea ce am numit, si cu alte ocazii, colapsul profesiilor liberale intr-o administratie liberala. Semnalam, pana de curand, ca Romania e tara in care cultura se deschide ultima.
• Persoanele fizice pot amana plata chiriei. Care sunt pasii
Locatarii, respectiv operatorii economici practicanti ai profesiilor liberale afectati de starea de urgenta pot cere amanarea chiriei, potrivit unei legi publicate in Monitorul Oficial. Sunt anumite conditii si o procedura care trebuie indeplinita. De precizat ca amanarea nu inseamna ca nu se vor plati acei bani. in caz contrar, intervine executarea silita.
• UPLR transmite un set de masuri care sa sprijine desfasurarea activitatii profesiilor liberale
UPLR a transmis autoritatilor un set de masuri care sa sprijine desfasurarea activitatii profesiilor liberale, rezultate in urma consultarii membrilor sai, conform unui comunicat remis Redactiei noastre.
• UPLR propune un set de masuri care sa sprijine desfasurarea activitatii profesiilor liberale
Uniunea Profesiilor Liberale din Romania UPLR) a transmis autoritatilor un set de masuri care sa sprijine desfasurarea activitatii profesiilor liberale, rezultate in urma consultarii membrilor sai, conform unui comunicat remis Redactiei noastre.