Biroul Electoral Central: MAE putea sa deschida noi sectii de vot in strainatate pentru turul doi, dar nu a facut-o
Ministerul Afacerilor Externe MAE) avea baza legala necesara pentru a deschide noi sectii de votare in strainatate pentru buna desfasurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, dar nu a facut-o, informeaza Biroul Electoral Central BEC) intr-un comunicat remis vineri seara. continuă pe Adevărul
• Biroul Electoral Central: Ministerul de Externe putea sa deschida noi sectii de vot in strainatate pentru turul doi, dar nu a facut-o
Biroul Electoral Central arata, intr-un comunicat remis vineri seara, ca Ministerul Afacerilor Externe avea baza legala pentru a deschide sectii noi de votare in strainatate, invocand o hotarare pe care a dat-o marti, 4 noiembrie. Precizarea BEC vine dupa ce vineri dupa-amiaza ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean a anuntat ca MAE nu va deschide noi sectii de votare in diaspora, in ciuda numeroaselor cereri venite din partea cetatenilor romani aflati in tari in care exista comunitati mari, cum ar fi in: Franta, Marea Britanie, Italia Germania sau Spania. BEC explica in comunicat faptul ca propria hotarare de marti oferea baza legala pentru ca Ministerul de Externe sa infiinteze noi sectii de vot.
• BEC arunca pisica la Externe: Nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii in strainatate. Competenta e a MAE
Ministerul Afacerilor Externe putea sa deschida noi sectii de vot in strainatate pentru turul doi, dar nu a facut-o, se arata intr-un comunicat trimis de Biroul Electoral Central. Reprezentantii BEC au oferit.
• BEC: Ministerul de Externe are baza legala pentru a deschide noi sectii de votare in strainatate
Biroul Electoral Central arata, intr-un comunicat remis vineri seara, ca Ministerul Afacerilor Externe avea baza legala pentru a deschide sectii noi de votare in strainatate, invocand o hotarare pe care a dat-o marti, 4 noiembrie.
• Va crea MAE noi sectii de votare in strainatate?
MAE a anuntat, sambata, ca se afla intr-un proces de evaluare, privind atributiile ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor BEC, dupa ce BEC a tinut sa precizeze ca nu exista impedimente legale pentru organizarea unor noi sectii.
• Monica Macovei cere Biroului Electoral Central renumararea buletinelor de vot anulate
Monica Macovei a cerut, marti, Biroului Electoral Central renumararea buletinelor de vot anulate dupa primul tur al alegerilor prezidentiale. Va rog sa permiteti accesul unui reprezentant al meu la sediul BEC si care, alaturi de personalul BEC, sa revada buletinele de vot declarate nule si sa asiste la renumararea lor. Potrivit comunicarii oficiale a BEC, date finale provizorii, au fost 237. 761 de voturi nule, adica 2,44%, arata Monica Macovei in solicitarea adresata Biroului Electoral Central.
• Ambasadorul Romaniei la Paris critica MAE pentru masurile ineficiente luate in perspectiva turului II
Orice masura de fluidizare a votului in turul II al alegerilor prezidentiale este binevenita, a declarat ambasadorul Romaniei in Franta, Bogdan Mazuru, inaltul oficial aratand insa ca numai suplimentarea numarului de stampile si a urnelor de votare nu vor fi suficiente. Afirmatiile au fost facute intr-un interviu acordat RFI si ele vin pe fondul intentiei ministrului de Externe, Titus Corlatean, de a nu deschide noi sectii de votare in diaspora, cu toate ca Biroul Electoral Central a explicat ca MAE are, legal, aceasta posibilitate.
• BEC: Nu exista impedimente legale pentru organizarea de noi sectii in strainatate
Organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate este de competenta exclusiva a MAE, iar BEC nu are atributii legale referitoare la aceste activitati, se arata intr-un comunicat BEC, in care se precizeaza ca nu exista impedimente legale.