Libnet.ro
UNICEF

13:00

Comisia Europeana ridica tonul in privinta legii darii in plata: Poate genera risc sistemic in tot sectorul bancar

Hotnews Hotnews,
 Comisia Europeana ridica tonul in privinta legii darii in plata: Poate genera risc sistemic in tot sectorul bancar

Daca va fi adoptata din nou de catre Parlament in forma sa originara, legea privind darea in plata poate genera un risc sistemic pentru intregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar si cu implicatii asupra intregii economii, arata Comisia Europeana in raportul pentru Romania facut public vineri, 26 februarie. E de remarcat inasprirea tonului Bruxelles-ului, dupa ce in urma cu trei saptamani vorbea despre un risc major pentru perspectivele de crestere economica ale Romaniei. continuă pe Hotnews

Dezbaterea din plenul Senatului asupra legii darii in plata a fost amanata pentru saptamana viitoare

Propunerea PNL cu privire la introducerea legii darii in plata pe ordinea de zi a Senatului a fost respinsa, miercuri, cu 45 de voturi pentru, 58 impotriva si trei abtineri.

Gheorghe Piperea: Citeva argumente de ordin principial relative la necesitatea legii darii in plata si unele critici ale argumentelor de ordin emotional ale opozantilor acestei legi

Scopul principal al legii darii in plata a imobilului ipotecat este acela de a facilita initiativa consumatorului de credite bancare de a negocia o reducere a poverii acestor credite, negociere de natura a echilibra un raport juridic lezionar in care banca este aparata contractual de orice risc de pierdere prin trecerea acestui risc exclusiv in sarcina consumatorului. Legea are in vedere acele contracte in care, in timp ce banca fie cistiga totul, fie e aparata de orice risc de pierdere, consumatorul se ruineaza. Or, parteneriat este acolo unde atit cistigurile, cit si pierderile se impart.

VIDEO Isarescu: La Frankfurt, opinia este ca initiatorii legii darii in plata sunt oameni care nu au dat in viata lor un credit ci au luat si probabil nu vor sa dea banii inapoi

Cand a aparut proiectul de lege a darii in plata, am instiintat conform legii Banca Centrala Europeana, cerandu-le sa isi dea cu parerea. Ajung la Frankfurt si un coleg mi se adreseaza:Mai Mugure, ce-i cu legea asta? Pai, ii spun, proiectul se discuta in Parlament si e ca si aprobat. Dar voi nu aveti Cod Civil? Ca legea asta e o derogare de la Codul Civil, mi se spune. Da, zic, e o derogare. Dar voi legi bancare nu aveti?, sunt iar intrebat. Ba da, zic, avem. Pai legea darii in plata e in contradictie cu legile bancare! E o derogare, zic. Iar derogare? Dar spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodata vreun credit sau au lucrat vreudata in vreo banca?, sunt intrebat. Nu cred, nu stiu, nu-i cunosc. Am inteles. Probabil ca nu au dat credite ci au luat credite si nu mai vor sa dea banii inapoi. Cam asta e e citirea in exterior a acestui proiect de lege. , a mai spun Isarescu. Asculta mai jos fragmentul audio respectiv.

Zamfir: Senatorii intarzie din nou aprobarea Legii darii in plata

Deputatul Zamfir: Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a inrosit telefoanele senatorilor, cerandu-le sa sustina amendamentele BNR *Punctele de vedere ale Ministerului Justitiei si CSM sunt in dezacord cu unele articole din lege *Reprezentantii celor doua institutii spun ca opiniile sunt consultative *ANPC nu este de acord cu nicio propunere a Bancii Nationale Legea darii in plata continua sa dea emotii celor pe care ii vizeaza. Desi initiatorii estimau, la finalul saptamanii trecute, ca textul legislativ ar urma sa intre la vot in plenul Senatului la inceputul acestei saptamani, pana aseara, la inchiderea editiei, proiectul nu aparea pe nicio ordine de zi.

Comisia Europeana pune sub semnul intrebarii legalitatea referendumului Ungariei

Comisia Europeana pune sub semnul intrebarii legalitatea referendumului organizat de Ungaria in privinta cotelor de migranti, pentru ca risca sa incalce o strategie convenita la nivel european pentru a face fata fluxului de refugiati, relateaza Euronews.

Comisia Europeana va prezenta noi propuneri pentru combaterea evaziunii fiscale

Comisia Europeana va prezenta, in luna aprilie, propuneri care sa asigure punerea la dispozitia publicului a datelor fiscale ale companiilor multinationale in fiecare stat membru al Uniunii Europene, in cadrul actiunilor de combatere a evaziunii fiscale, a anuntat, ieri, comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici, informeaza AFP, potrivit Agerpres.

ştiri din Economie

ştiri de la Hotnews

actualitate, 13:00

ştirile zilei

 
carturesti.ro
adblock

Confidenţialitatea | Contact

Sitemap

Copyright © 2012-2024 Libnet.roibNet.ro

( 0,2307 seconds )