Cum justifica Joe Biden retragerea trupelor americane din Afganistan
Joe Biden a facut prima declaratie publica, dupa ce talibanii au cucerit la finalul saptamanii trecu. continuă pe România Liberă
• Cum comenteaza Gorbaciov retragerea trupelor occidentale din Afganistan
Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, care are deja experienta unei retrageri de trupe din Afganistan, spune ca americanii trebuiau de mai mult timp sa-si aduca militarii acasa din aceasta tara din Asia.
• RADIOGRAFIE Dezastrul Afganistan: Cum a ajuns SUA din o tara care castiga razboaie neconditionat in una care pierde umilitor in fata unor insurgenti din lumea a treia?
Cu Afganistanul pe punctul de a cadea din nou in mana talibanilor, decizia presedintelui Joe Biden de a decala retragerea trupelor americane din tara ar putea sa arunce o umbra lunga asupra mandatului sau. insa intrebarea si mai mare este: Cum s-a transformat SUA dintr-o tara care castiga neconditionat razboaie in una care pierde conflicte in fata unor insurgenti?Analiza de Alan Schwartz, autor si profesor de istorie si relatii internationale la prestigioasa Universitate Vanderbilt.
• Interviu cu Armand Gosu (Universitatea din Bucuresti): Pakistan este marele castigator de pe urma retragerii americane din Afganistan
Temele interviului: Evacuarea trupelor occidentale din Afganistan este un dezastru de proportii. Ce mai pot salva cele cateva mii de militari NATO din Kabul? Care sunt cauzele colapsului armatei si institutiilor Afganistanului? Evacuarea colaboratorilor afgani ai NATO este o cursa contra cronometru. Cine ocupa locul lasat liber prin retragerea SUA si cine si ce castiga de pe urma retragerii occidentale din Asia Centrala? Istoria recenta a Afganistanului: de la lovitura de stat din vara 1973 la ofensiva talibana din vara 2021.
• Mediastandard.ro: Distopia afgana ingrijoreaza presa din Romania: preluarea puterii de catre talibani starneste haos
Situatia din Afganistan nu mai este despre retragerea trupelor americane si ale aliatilor sai din teritoriu, care marcheaza incheierea celui mai longeviv razboi in care SUA s-au angrenat. Este, asa cum remarca si presa din Romania, despre tragedia afganilor, care s-au culcat in timpul unei democratii subrede, ce-i drept) si s-au trezit intr-un califat. Spre deosebire de alte evenimente majore in care Romania a fost implicata militar, prabusirea sistemului democrat afgan nu a starnit o dezbatere in mass-media. in schimb, centrala a devenit drama oamenilor de zi cu zi - cu precadere a femeilor, care isi vor pierde toate libertatile castigate in ultimele doua decenii.