Excedent bugetar de 0,17% din PIB
Bugetul general consolidat a incheiat primele patru luni ale anului 2017 cu un excedent de 1,35 miliarde de lei, respectiv 0,17% din PIB, in conditiile in care veniturile de 80,1 miliarde lei 9,8% din PIB) au fost cu 8,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, potrivit datelor transmise, ieri, de Ministerul Finantelor Publice MFP). continuă pe Ziarul Bursa
• Masurile de relaxare fiscala pot majora deficitul bugetar la 6% din PIB, pana in 2022
Masurile de relaxare fiscala incluse in planurile Guvernului pentru perioada 2017 - 2020, precum implementarea unei legi unice pentru salarizarea bugetarilor, reducerea contributiilor sociale sau a TVA, ar putea majora deficitul bugetar pana la 6% din produsul intern brut pana in 2022, potrivit documentului elaborat de expertii Fondului Monetar International in urma vizitei din primavara de la Bucuresti.
• FMI: Legea salarizarii unitare genereaza riscuri fiscale semnificative; costurile totale estimate la 6,6% din PIB
Legea salarizarii unitare va genera costuri totale de 61,2 miliarde de lei, sau 6,6% din produsul intern brut, ceea ce se traduce printr-un impact bugetar net de circa 2,6% din PIB, potrivit estimarilor staff-ului Fondului Monetar International care a realizat, in martie, la Bucuresti, o evaluare a economiei romanesti, potrivit Agerpres. Proiectul de lege isi propune sa organizeze remunerarea sectorului public dar genereaza riscuri fiscale semnificative iar anumite aspecte sunt neclare, precizeaza FMI intr-un document publicat joi.
• Audierea sefului INS in Comisia de buget a Senatului nu a adus nimic nou. Membru al comisiei: Frica mea cea mai mare, scenariul catre care cred ca ne indreptam, este cel din 2011, cand s-au taiat din PIB 22 de miliarde lei
Raman multe semne de intrebare, INS nu a prezentat cifrele pentru investitii, care sunt la un minim istoric. Frica mea cea mai mare, scenariul catre care cred ca ne indreptam, este cel din 2011. Estimez ca peste 1 an de zile ne va anunta cineva, cum a facut-o Victor Ponta, ca trebuie taiat din PIB 20-30 de miliarde lei pentru a corecta anumite incasari. Primele doua luni, crestere era de 4,6% iar cresterea anuntata- de 5. 7%- s-ar fi datorat lunii martie. Inca nu avem o explicatie pentru asta- ni se spune ca e productia industriala. Vi se pare ca martie a fost o luna extraordinara? Colectarile la buget si nivelul investitiilor arata ca nu a fost o luna extraordinara, a spus miercuri senatorul liberal Florin Citu, dupa audierea presedintelui Statisticii, Tudorel Andrei.
• Estimez ca, peste un an, vom fi anuntati ca trebuie taiate 20-30 miliarde lei din PIB
Conducerea Institutului National de Statistica INS) a dat explicatii, miercuri, in Senat, cu privire la cifrele anuntate recent, privind cresterea economica din primul trimestru.