Productia industriala a crescut, in primele 10 luni din 2015, cu 2,7%
Productia industriala a crescut, in primele 10 luni din 2015, cu 2,7% fata de aceeasi perioada din anul anterior, ca urmare a activitatii in crestere consemnata in industria prelucratoare si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, arata datele Institutului National de Statistica INS), date luni publicitatii. continuă pe Ziarul Bursa
• Afacerile din comert au urcat cu 3% in primele 10 luni din 2015
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a inregistrat o crestere nominala de 3% atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in primele 10 luni din acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, informeaza INS.
• INS: Consumul final de energie electrica a crescut cu 6,2% in primele 10 luni
Consumul final de energie electrica a crescut cu 6,2% in primele 10 luni din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la peste 43,6 miliarde KWh, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul National de Statistica.
• Volumul lucrarilor de constructii a crescut in primele 10 luni cu 9,7%
Volumul lucrarilor de constructii a crescut in primele 10 luni ca serie bruta cu 9,7%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 10,5%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.
• Productia din industrie a crescut cu 3,2% in primele 10 luni ale anului
Productia industriala a crescut in primele 10 luni ale acestui an cu 2,7% ca serie bruta si cu 3,2% ca serie ajustata sezonier fata de aceeasi perioada din 2014, avansul fiind datorat de cresterea inregistrata in industria prelucratoare si in energie, potrivit datelor Institutului National de Statistica INS).
• Dolarul ar putea depasi 4,2 lei pana la finele anului si 4,3 lei in primele 3 luni din 2016 (sondaj)
Dolarul ar putea atinge si chiar depasi nivelul de 4,2 lei pana la sfarsitul anului dar evolutiile estimate pe primele 3 luni din 2016 impart economistii in doua tabere: unii care spun ca moneda americana va slabi in fata leului in vreme ce alta tabara considera ca leul va continua sa piarda pana la nivelul de 4. 3 lei pentru un dolar SUA. Cat priveste cursul euro, pentru finalul anului media estimata este de 4,45 lei/euro urmat apoi de o apreciere lenta a leului. Vezi in text si ce cred despre buget economistii sefi consultati de HotNews. ro.
• Cele mai cool 10 gadgeturi din 2015
Ne apropiem cu pasi repezi de 2016, astfel ca este cel mai bun moment sa privim in urma si sa recapitulam cele mai importante gadgeturi aparute pe piata in 2015.
• Afacerile din serviciile pentru companii au crescut cu 7,7%, in primele zece luni
Cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor a crescut pe ansamblu cu 7,7%, pe seria bruta, in primele 10 luni din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica .
• Romania, printre statele din UE in care productia industriala a crescut in octombrie
Productia industriala in Uniunea Europeana UE 28) a crescut cu 2,4% in octombrie, comparativ cu perioada similara din 2014, si a inregistrat un avans de 1,9% in zona euro, in timp ce Romania s-a situat pe locul 12 in UE la cresterea productiei industriale, potrivit datelor publicate, astazi, de Oficiul European de Statistica Eurostat).
• Veniturile colectate de ANAF au crescut cu 7% in primele 11 luni; incasarile din TVA au crescut cu 11%
Veniturile colectate in primele 11 luni ale acestui an de Agentia Nationala de Administrare Fiscala au totalizat 180,57 miliarde lei, fiind cu 7% 12,15 miliarde lei) mai mari fata de cele din 2014, incasarile din TVA inregistrand o crestere de 11% plus 5,14 miliarde lei), pana la 52,754 miliarde lei, conform unui comunicat al ANAF, scrie Agerpres. Mentionam faptul ca, potrivit prognozei de toamna a Comisiei Nationale de Prognoza, cresterea economica a fost de 3,6%, in timp ce incasarile suplimentare din 2015 au crescut cu 7% fata de cele inregistrate anul trecut. De asemenea, in perioada de crestere economica, sarcina fiscala a fost diminuata considerabil printr-o serie de masuri care au micsorat, implicit, impactul pozitiv al cresterii economice in colectare.
• Investitiile straine directe s-au ridicat la 2,8 miliarde de euro in primele zece luni, cu 1,2 miliarde mai mult decat in aceeasi perioada din 2014
Investitiile straine directe in Romania au crescut cu 270 de milioane de euro in octombrie si au ajuns la 2,784 miliarde de euro dupa primele zece luni din acest an, cu aproape 1,2 miliarde de euro peste nivelul consemnat in perioada ianuarie - octombrie 2014, potrivit datelor publicate de catre Banca Nationala a Romaniei BNR) si citate de Agerpres. ro.